Čim več knjig v glavi, srcu in na policah: Iva Kristl Brunec

Iva Kristl Brunec (foto: osebni arhiv)
Iva Kristl Brunec (foto: osebni arhiv)
Iva Kristl Brunec (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Iva Kristl Brunec, študentka psihologije na univerzi UCL v Londonu z vizijo najti prostor za čim več knjig v glavi, srcu in na policah. Začetna zaljubljenost v literaturo se je od malega samo stopnjevala in prerasla v vseživljenjsko ljubezen. O pomembnosti branja in boju med knjigami in kindli je pred nekaj časa že pisala

Včasih moramo pobegniti hektičnosti realnosti. Fizično to dosegam s tekom, med katerim odklopim misli, metafizično pa z branjem, med katerim odklopim telo. Neprestano pa sem primorana v balancing act med težo prebranega in neprebranega – in nekako se vselej zgodi, da slednje zmaguje.

Skozi čas se nabere nenavaden nabor knjig, nekatere prebrane načrtno in zavestno, druge v enem popoldnevu s strastjo in brez prekinitev. Nekatere, ki jim je uspelo vzbuditi zanimanje in razmislek …

1. Daniel Dennett: Consciousness Explained

Fascinantna, kompleksna knjiga, ki na stičišču med filozofijo in kognitivno znanostjo raziskuje človeško zavedanje samega sebe in sveta okrog sebe.

2. Zadie Smith: White Teeth

Odličen roman, ki v mehkem, a neolepšanem slogu bralca popelje skozi življenji dveh v Londonu živečih družin – pristna angleška izkušnja z grenkim priokusom 21. stoletja.

3. Tali Sharot: The Optimism Bias

Knjiga odlične nevroznanstvenice, ki preprosto pojasni, zakaj svet radi gledamo z roza obarvanimi očali in kje se izgubi naš realizem.

4. Kurt Vonnegut: Slapstick Or Lonesome No More!

Mojster satire, ki nikoli ne razočara, o osamljenosti na prijetno grenak način.

5. Norman Doidge: The Brain That Changes Itself

Nekoč s(m)o mislili, da možgani po puberteti ostajajo bolj ali manj isti in njihove strukture ne moremo spreminjati, a to ne bi moglo biti dlje od resnice. Možgani kot izjemno zanimiva kepa gline.

6. Ayn Rand: Atlas Shrugged

Gigantski, kontroverzen roman samosvoje avtorice, ki zagovarja filozofijo prostega trga in produktivnosti ambicije. Prebrano večinoma z namenom omogočiti si konstruktivno kritiko.

7. Michel Houellebecq: Zemljevid in ozemlje

Gladko berljiv roman, ki vključuje pisatelja samega, raziskuje staranje, umetnost in samoto.

8. Markus Zusak: The Book Thief

Ena najboljših knjig v zadnjem letu, ganljiva, presunljiva in melanholična zgodba, ki ima prav posebnega pripovedovalca. Priporočam prav vsakemu, ki išče novo branje.

 

Privoščite si tudi:

Najraje tičim v knjigarnah s kavarno ali restavracijo: Darinka Bunjevac (september 2013)

Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem: Boštjan Gorenc – Pižama (september 2013)

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo (junij – avgust 2013)

 

0 replies on “Čim več knjig v glavi, srcu in na policah: Iva Kristl Brunec”