Da pokaže želva glavo, ji položi vroče železo na hrbet

(foto: Gary M. Stolz/U. S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia)
(foto: Gary M. Stolz/U. S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia)
(foto: Gary M. Stolz/U. S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia)

Torek, 3. september 2013

(Junakinja tedna je Felicita Kalinšek (1865 – 1937), slovenska redovnica, (so)avtorica znamenite Slovenske kuharice.)

Jesen neke vlade – Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

Mina za mino, bedasto mačistično nagajanje, spodjedanje njene moči, dajanje vetra Janševim naskokom. Janković je za lastne interese očitno pripravljen žrtvovati tako obstoj vlade kot stranke.

Tridesetletniki – generacija z brazgotino – Mojca Zabukovec, Delo
Od začetka gospodarske krize leta 2008 pa do danes jih je med brezposelnimi skoraj trikrat več.

Dobro jutro: Brati naglas – Vesna Milek, Delo
Beremo, ker želimo magijo besed doživljati hkrati z nekom. Ker želimo deliti izkušnjo lepega.«

Pesin čips – Maja, Huferka blog

Za razliko od krompirjevega čipsa se ta v pečici naredi hitreje, v olju pa kasneje.

 

ŽELVINA JUHA

Da pokaže želva glavo, ji položi vroče železo na hrbet. Ko ji glavo odrežeš, prestrezi kri, in sicer v kaplje kisa, če hočeš napraviti črno polivko, ali pa v zriban kruh, ako hočeš narediti cmoke v juho. Nato sirovo stolci in olupi. Da jo lažje stolčeš, postavi jo in udari s sekiro ob strani; tako boš lahko izluščila meso iz lupine. 

Vir: Magdalene Pleiweisove Slovenska kuharica. Šesti natis, izpopolnila priredila S. M. Felicita Kalinšek, šolska sestra in učiteljica na “Gospodinjski šoli”. V Ljubljani, 1912.

 

Back to school – The Economist

The euro zone has much work to do, but not much time

The city of Moscow is covered with graffiti, and proudly so. – Kommersant via Worldcrunch

Members of the “Best City On Earth” project have said they will paint street art on 150 buildings by September.

The Very First Issues of 19 Famous Magazines – Mental Floss

These magazines have come a long way since Volume 1, Issue 1. Here’s what they looked like way back in the beginning.

The Colorful Posters That Motivated Jazz-Age Workers To Strive – Slate

 

Predlogi za zapise, ki bi jih veljalo umestiti v Meta Priporoča, dobrodošli na info@metinalista.si. Hvala!

 

5 replies on “Da pokaže želva glavo, ji položi vroče železo na hrbet”
 1. says: alcessa

  Ako kokoš brez glave začne tekati vse naokoli, počakajte, da neha, drugače si boste predpasnik umazali s krvjo. Perje začnite puliti, ko se ne premika več.

  Zajčka zabrišite ob zid, da mu zlomite vrat. Tako bo njegovo meso precej okusno, saj ga bo zajčkov hormon strahu lepo zmehčal.

  Errr … samo na glas ugibam, kateri bo naslednji naslov iz ta narboljše slovenske kuharice … (izklop heca)

  1. says: Meta

   Dobesedni prepis je bil, ja. Smo preveč brutalni? Poglavje Kako zaklati in snažiti peritnino je divje. “Domača perutnina, za klanje namenjena, naj bo vsaj nekaj časa, preden jo zakolješ, mirna. Primi jo čvrsto črez …”

   Predlagaš Alcessa, da uberemo bolj politically correct linijo? 🙂

   1. says: alcessa

    Nope. 🙂

    Bom kar iskrena: alcessa velikokrat izkoristi dobro priložnost za biti mal hecna.

    Ob misli na trpljenje živali mi ni ugodno, ampak meni ni ugodno niti, ko vidim Miley Cyrus ali Uršo Hočevar (sem bolj občutljive sorte), pa vam tudi zanju ne bi šla pravit, da bodite tiho :-), ker je svoboda izražanja položena na veliko višji stopnički.

    Pa to še ni vse … mogoče je zgoraj razvidno, da o klanju perjadi, pujsov, zajcev … vem dobesedno vse, no, vsaj kar se slabih starih časov tiče, ko sem opazovala kokoši brez glave, ki so laufale po dvorišču, prisluškovala prašičem s prerezanim vratom, ki so čedalje šibkeje hropeli, opazovale vreče, polne nalomljenih kosti zajčkov, ki so bili za kosilo izbrani, ker jih je bila pohodila krava in so bili pol hromi.
    Skratka, ni da ni bilo. In ko sem zdaj okvirno navedla vse, kar sem že videla, vam seveda še bolj ne bom šla govorit, da bodite nežni in prijazni 🙂

    1. says: Meta

     OK! 🙂

     “Kako osnažiti ribe. Primi živo ribo s prtičem za zadnji del in jo udari parkrat z glavo ob rob mize. Ako je riba zelo velika, tedaj jo drži ovito in jo udari z narobe obrnjenim nožem po glavi.” WTF?! Zdaj pa nehamo :).

 2. says: alcessa

  Na podeželju, kjer se je včasih smelo takole klati po lastni presoji, je obstajalo več … skupin klavcev. Stare mame, ki so kokoši odrezale glavo z enakim izrazom na obrazu kot so odrezale glavo zelja na njivi. Korajžni desci, ki so s pomenljivim izrazom na obrazu (gospodarji nad življenjem in smrtjo) stali okrog hropeče svinje in čakali, da se ta neha dreti. Malce manj korajžni desci, ki so potem rabili šluk ali pet šnopca, na skrivaj, v temni kleti, preden so šli rezat mrtvo svinjo. Mevže, ki so za klanje poprosile sosede in sorodnike in se med drenjem skrile v kuhinji, edino pogumno dejanje pa je bilo tovrstno priznanje, da tega pač ne morejo gledati. Pogumne kmetice, ki so razumno odločile, da bodo enega pasjega mladička moškega spola podarile sosedi, druge pa dale v vrečo in mlako, ker jih je 5 preveč. In to vsako leto, ko je sosedov pes bil opravil svoje na psici, ki so jo mulci imeli radi … Otroci, ki smo večino zadev preprosto opazovali, preden smo na televiziji videli žalostnega Bambija, ki so mu ubili mamo, in prvič v življenju pogruntali, da ubijanje niti ni nujno tako zelo običajna zadeva. Kot najstniki smo zavzeli držo, prijazno do živali, da se vsaj malce ločimo od starejših (eni smo kljub temu tudi resnično občutljivi, vendar se ne pretvarjamo, da je to vse, torej cela zgodba) …

  Ribe pa smo vedno dobili že ubite, tako da, hvala za nazorni opis 🙂

Komentiranje je zaprto.