December 2016: Ženske v časopisnih medijih

(foto: stevepb via Pixabay)

Klipingova analiza deleža žensk v medijih, spremljajo časnike Delo, Delo – Sobotna priloga, Demokracija, Dnevnik, Finance, Mladina, Nedeljski dnevnik, Nedelo, Primorske Novice, Reporter in Večer,  je za mesec december pokazala naslednje: 75 % prostora so zasedali moški, 25 % pa ženske.

Največji delež žensk kot kolumnistk, komentatork ali intervjuvank so imele Primorske Novice, najmanjšega pa Delo – Sobotna priloga.

DELEŽ KOLUMNISTK, KOMENTATORK IN INTERVJUVANK V IZBRANIH ČASOPISNIH MEDIJIH (december 2016)

Ko smo torej sešteli avtorje oz. avtorice kolumen in komentarjev in pregledali, kako pogosti so bili med intervjuvanimi moški oz. ženske, je bil decembra rezultat naslednji: 75 % vseh je bilo moških in 25 % žensk.

kliping_december

81 % intervjuvanih v vseh časnikih skupaj so predstavljali moški, 19 % pa ženske.

kliping_dec1

Med kolumnistkami in komentatorkami je bilo 28 % žensk in 72 % moških.

kliping_dec2

ŠTEVILO OBJAV – DELEŽ SPOLOV PO MEDIJIH (december 2016)

Decembra 2016 so torej Primorske Novice na svojih straneh objavile največ kolumnist, komentatork in tudi intervjuvale največ žensk (48 %), sledita Delo in Nedeljski dnevnik (oba po 29 %), na repu lestvice pa Delo – Sobotna priloga (10 %), Nedelo in Demokracija (oba po 11 %).

kliping_dec3

DELEŽ SPOLOV MED INTERVJUVANIMI (december 2016)

kliping_dec4

Vemo, da številke ne govorijo celotne zgodbe, da je razlogov za podatke, kakršni so, več, brez dvoma pa dajejo podlago za razmislek o prevladujočih medijskih vzorcih in družbenih trendih. Še posebno, kar se tiče zastopanosti žensk v tradicionalnih medijih.

Do naslednjič!

 

O sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o.

Ženske v medijih je oddelek Metine liste, ki v sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o., družbo za spremljanje in analizo medijev, spremlja slovenske medije in beleži, kako pogosto dobijo priložnost, da v studiu povejo svoje mnenje strokovnjakinje in kako pogosto strokovnjaki.

Med majem 2014 in majem 2016 smo mesečno spremljali najbolj gledane informativno-analitske oddaje na slovenskih televizijah (OdmeviStudio CityTarča, 24ur Zvečer, Danes (Planet TV), Svet na Kanalu A) od oktobra 2016 so na vrsti časopisi in revije (Delo, Dnevnik, Večer, Finance, Reporter, Mladina, Delo – Sobotna priloga, Primorske Novice, Demokracija, Nedelo, in Nedeljski dnevnik.).ARHIV ANALIZ je dostopen na TEJ povezavi.

  • NOVEMBER 2016 (73 % M, 27 % Ž), najvišji delež Ž Nedeljski dnevnik (69 %), najnižjega Reporter (4 %).
0 replies on “December 2016: Ženske v časopisnih medijih”