“Dej pust mamico, ker bere.” – Katarina Stegnar

katarina stegnar

Dobro, da je danes šele 19. maj in sem prisiljena napisati seznam knjig za poletno branje. Da me ne bi počitnice slučajno presenetile. Letošnje poletje bo pol-pol, pol branj za delo, pol branj pa zase; čeprav roko na srce so vsa branja samo zame, komaj čakam, da bom ležala na sicer majhnem prostorčku na špici, se pokrila s klobukom in slišala dobro znani stavek:

“Dej pust mamico, ker bere. Pejva midva raje sama v vodo.”

Res, pustite me, ker čez leto ne preberem nič, ampak nič. Moja večerna koncentracija lahko prebavi samo kakšno nadaljevanko, pa še to ne cele.

V glavnem prva na seznamu bo Da me je strah Maruše Krese, ki sem jo prebrala pred pol leta, ampak jo bom še enkrat, namreč naslednja predstava, ki jo imam v glavi, se ukvarja z osebno krivdo in povojnimi poboji. Tega okusa bo najbrž tudi Podivjana celina Ketiha Lowa.

Za drugo predstavo, ki sledi, smo si kolektiv Beton Ltd. obljubili, da se bomo spustili v temo migrantov. Zato bom brala Open city v Ameriki živečega Nigerijca Teju Cola, na katero sem slučajno naletela lansko leto v NY. Tam sem našla tudi The flamethrowers Rachel Kushner, ki je urbana pravljica o umetniški sceni v NY v sedemdesetih.

V zvezi s temo migracij pa bom po dvajsetih leth spet prebrala petologijo Štoparski vodnik po galaksiji, Douglasa Adamsa. Želim si, ker sem vse pozabila. Pozabila pa nisem, kako smo si vodnik bratranci pulili med sabo na nekem potovanju in kako sem besno sedela na zadnjem sedežu v vročini ter ljubosumno poslušala smeh tistega, ki je bil na vrsti za knjigo. Za tako knjigo, redko, ki jo moraš odložiti, ker se tako smejiš.

Zadnja dva predloga pa sta zapisa iz reminderja na telefonu, tako da nimam pojma kakšna sta, no prvi je dobil Bookerja. Morje Johna Banvilla in The first bad man Mirande July.

 

katarina stegnar
Katarina Stegnar (foto: Damjan Kocjančič)

Avtorica: Katarina Stegnar, igralka, plesaka in performerka, diplomantka AGRFT in ena najbolj vsestranskih ustvarjalk na slovenski gledališki sceni v zadnjih letih. S svojimi kreacijami je opazno zaznamovala slovensko neodvisno scensko umetnost, redno sodeluje tudi s slovenskimi institucionalnimi gledališči in igra v filmih. Trenutno nastopa v predstavi Katarina po naročilu v gledališču Glej.

 

 

Glej, Katarina po naročilu

 

—————————————

META PRIPOROČA je serija zapisov, v katerih fajn ljudje pišejo o svojih bralnih navadah in knjigah, ki se drenjajo na njihovi nočni omarici. Včasih priporočajo tudi kakšne podkaste. Rubriko ureja Nina Kožar.

————————————–

Značke
,
0 replies on ““Dej pust mamico, ker bere.” – Katarina Stegnar”