Deseta sezona Metinega čaja: 24 epizod ter 25 gostij in gostov

Foto: Marius Matuschzik via Unsplash.

V podkastu Metin čaj gostimo ljudi, ki delajo v medijih, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Spodaj je povzetek sezone, kdo so bili gostje in o čem smo se pogovarjali.

GOSTJE IZ TUJINE, GASTARBAJTERKA IN DELO ZA TUJE MEDIJE

V sezono smo štartali z dvema tujcema, Timom Judah, posebnim dopisnikom The Economista, ter televizijskim voditeljem in moderatorjem Alijem Aslanom. S prvim smo se pogovarjali o pokrivanju Balkana in spremembah, ki se ne dogajajo v regiji, pa bi se morale, o vojni v Ukrajini, predsedovanju Balkanski preiskovalni mreži BIRN in freelancanju. Z drugim pa o intervjuvanju svetovnih voditeljev in voditeljic, svetovno znanih osebnosti in moderiranju večjih mednarodnih dogodkov, kot je Blejski strateški forum.

Z Moniko Čvorak, urednico dnevnih video vsebin na Guardianu, smo se pogovarjali o dinamiki dela v redakciji, opremi, ki jo uporabljajo, zgodbah, primernih za video obdelavo, kakšna je optimalna dolžina … do medijskega pokrivanja smrti kraljice Elizabete II. in s tem povezanih pogrebnih slovesnosti.

Novinar in dopisnik Al Jazeere Balkans Gašper Lubej je govoril o načinih poročanja in sploh delu za veliko medijsko hišo, vsebinah, ki zanimajo njegove urednike in urednice, jezikovnih barierah in toksičnosti (družbenih) medijev.

S Stefanom Janjićem, odg. urednikom spletne strani za preiskovalno novinarstvo Fake news tragač in profesorjem na Univerzi v Novem Sadu, oddelku za medijske študije na Filozofski fakulteti, smo se pogovarjali o strelskih zločinih v Srbiji, zdravstvenem stanju srbskega žurnalizma in medijskem ekosistemu v Srbiji.

O STANJU NA RTV IN STA

O težki situaciji na javni RTV smo se pogovorili z novinarko zunanjepolitične redakcije RTV in predsednico stavkovnega odbora zaposlenih na RTV Heleno Milinković. V tej epizodi več o razlogih za stavko, dezinformacijski vojni proti stavkajočim, izbrisanih oddajah, pritiskih in vulgarnih napadih ter noveli Zakona o RTV.

Z legendarnim radijskim voditeljem in satirikom Sašom Hribarjem klepetamo o dolgoletnem (33 let) ustvarjanju Radia GA-GA, začetkih in nepozabnih likih v oddaji, ki velja za valilnico vrhunskih kadrov. V epizodi se lotimo tudi nedavne Hribarjeve izjave glede vojne oz. agresije na Slovenijo, ki je sprožila burne odzive v delu javnosti.

Z odgovornim urednikom STA Aljošo Reharjem smo se menili o najtežjem obdobju v njihovi zgodovini, o tem, kako izgleda njegov delovni dan, o novih tehnologijah in umetni inteligenci v medijih, različnih orodjih, ki jih uporabljajo, in trendih, ki narekujejo ritem tiskovnim agencijam.

Finale 10. sezone Metinega čaja pa smo odigrali skupaj s Ksenijo Horvat, voditeljico oddaje Intervju, ki zadnjih 25 let v različnih vlogah brani barve RTV. Pogovarjali smo se o njenem delu, intervjujih, o stanju na RTV in položaju javnih televizij po Evropi ter gojenju paradižnikov.

VOJNO DOPISNIŠTVO IN PREISKOVALNO NOVINARSTVO

Jure Tepina, urednik najbolj branega spletnega portala pri nas, 24ur.com, je pripovedoval o logistiki zahtevnega terena, sodelovanju z lokalnimi novinarji in novinarkami, terenskih odzivih na njegovo delo in komentarjih nanj doma. Vprašamo se tudi, kdaj neha biti vojna medijsko zanimiva.

S preiskovalno in podatkovno novinarko ter ustanoviteljico neprofitnega zavoda Oštro govorimo o prvi petletki ustvarjanja ostro.si, vzponih in padcih, ter odmevnih projektih, kot so Razkrinkavanje, Obljuba dela dolg, Detektor premoženja in drugi. Tudi o stanju preiskovalnega novinarstva v Sloveniji in usposabljanju novih generacij.

AKTIVNI DRŽAVLJANI IN DRŽAVLJANKE

Z Aleksandro Ilijevski, Plišasto pevko, smo klepetali o (digitalnih) medijih in družbenih omrežjih kot platformah za izražanje kreativnosti in sredstvih za komuniciranje z občinstvom.

Ivana Djilas, gledališka režiserka, pisateljica in publicistka, je govorila o aktivnem državljanstvu, ženskah v moškem poklicu in kako je nekatere stvari preprosto treba narediti, ker je tako prav. In ker jih nihče ne bo naredil namesto nas.

S predsednico Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost, Biserko Marolt Meden, smo se pogovarjali o odnosu Slovencev in Slovenk do starejših, medijskih narativah in poročanju o starejših, sodelovanju v dveh uspešnih kampanjah zadnje mesece in aktivizmu.

S predstavnikom Kolektiva Smetnjak smo govorili o ustvarjanju stroja za produciranje memov, ki v okviru postpismene družbe prakticira satiro in kulturno kritiko.

Z direktorico inštituta Danes je nov dan Majo Cimerman smo klepetali o aktivnem državljanstvu, prizadevanjih za demokracijo in novih oblikah vključevanja v demokratične procese ter doseganju občinstva na netradicionalne načine.

ZNANSTVENO NOVINARSTVO

Z dr. Sašom Dolencem, ki vodi Kvarkadabro, smo debatirali o poročanju slovenskih medijev o znanosti, kako dobro ali slabo znanstveniki in znanstvenice obvladajo veščine komuniciranja, o vlogi Kvarkadabre v medijski skupnosti, razlikah med znanstvenim novinarstvom in komuniciranjem znanosti ter posluhu državnih inštitucij za promocijo znanosti.

Z radijsko novinarko in voditeljico Majo Ratej, dežurno za teme s področij znanosti, zdravja in okolja, smo govorili o tem, kako opravlja svoje delo. Kaj jo žene, kako se pripravlja, o sodelovanju z znanstveniki in znanstvenicami, kakšna vprašanja si postavlja, jo skrbi umetna inteligenca v medijih in kako vidi prihodnost žurnalizma.

MEDIJI IN VOLITVE

S kreativnim direktorjem agencije Futura DDB, Boštjanom Napotnikom, smo govorili o predsedniških volitvah iz oglaševalsko-marketinškega zornega kota. O (pre)drznosti kampanj, kandidatov in kandidatk, inovativnosti njihovih sporočil, javnem nastopanju, domišljenosti spletnih strani, učinkovitosti plakatov, duhovitih vložkih in (ne)učinkovitosti negativnih kampanj.

Nataša Mulec in Tomaž Celestina z Radia Slovenija sta pripovedovala o zakulisju predvolilnih soočenj, spoštovanju pravil igre, sproščenosti med kandidati in kandidatkami, rivalstvu na medijski sceni in prijateljstvu.

MODNO NOVINARSTVO IN VPLIVNIŠTVO

Gostili smo tudi glavno urednico Grazie Špelo Štamol. Klepetali smo o urejanju najbolj brane modne revije pri nas, dojemanju mode in modnega v Sloveniji, influensanju in slavnostnih modnih zapovedih.

Gostili smo tudi Cool fotra Janija Jugovica, ki je z nami delil svojo izkušnjo o tem, kako je biti vplivnež. Pripovedoval je tudi o nastopanju v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa, partnerstvu s sotekmovalko, napakah, ki jih je delal na začetku kariere, kuhanju za ruskega bogataša, ustvarjanju na očeh javnosti, vloganju, sodelovanju s sponzorji in desettisočih sledilcev na Instagramu.

KORPO KOMUNICIRANJE

S predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije, dr. Robertom Šumijem, smo se pogovarjali o delovanju inštitucije, napačnih predstavah glede dometa KPK, izzivih in (ne)uspehih.

Z vodjo programskega odbora Slovenske konference o odnosih z javnostmi 2023, Blažem Ferencem, pa smo govorili o trendih v PR, prepletanju PR z mediji, spreminjanju komunikacijske stroke in družbenih omrežjih v tej enačbi, plačanih objavah, novih formatih in nepredvidljivostih.

 

Takšna je bila 10. sezona podkasta Metin čaj. 14 je bilo gostov (56 %) in 11 gostij (44 %). Trudimo se, da različnih vonjev, barv in okusov.

Spoštovani in spoštovane, najlepša hvala vsem, ki ste bili z nami pred in za mikrofonom. Hvala za ocene pri podkast ponudnikih, vaše predloge in odzive na intervjuje! Nadaljujemo spet jeseni, ko bomo 20. oktobra praznovali tudi 10 let od objave prve epizode 😉.

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

0 replies on “Deseta sezona Metinega čaja: 24 epizod ter 25 gostij in gostov”