Deveta sezona Metinega čaja: 22 epizod ter 27 imenitnih gostov in gostij

Foto: Carli Jeen via Unsplash.

Metin čaj je podkast z najdaljšim stažem na Metini listi. V njem Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc z gosti klepetata o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti.

Prvo epizodo smo objavili oktobra 2013, pravkar pa odtekli deveto sezono, v kateri smo s pomočjo gostujočih sovoditeljic objavili 22 epizod in gostili 27 imenitnih gostov in gostij.

Sezono je otvorila Barbara Šurk, nekdanja vojna dopisnica AP na Bližnjem vzhodu, zdaj pa novinarka te ameriške tiskovne agencije v Franciji. S častnikom ameriške vojske Mikeom Jasonom se je pogovarjala o prijateljih in sovražnikih, o tem, kako so vojne spremenile družbe in države, o vlogi medijev v ameriških vojnah – na frontah in med civilisti.

Še enega tujega gosta smo imeli v zadnji sezoni, to je bil Guy De Launey. Z balkanskim dopisnikom za BBC in Monocle smo govorili o njegovi izkušnji poročanja iz Ljubljane in regije, kakšne teme zanimajo njegove urednike_ce, kako težko je priti do najvišjih predstavnikov_ic v državi in špilu na Twitterju, ki mu reče Chat in a hat.

Zavoljo zaskrbljujočega stanja smo kar nekajkrat govorili tudi o stanju na RTV, kjer novinarji in novinarke s stavko opozarjajo na nevzdržne razmere in brutalne poskuse demontaže javnega servisa. O tem smo se pogovarjali s Petro Lesjak Tušek, Marcelom Štefančičem in Igorjem E. Bergantom.

Pred mikrofon smo povabili tudi Lada Ambrožiča, dolgoletnega novinarja in urednika, za pomenek o aktualnem dogajanju na RTV Slovenija, knjigi Spotikanjih, politikih, ki bi radi urejali, ter dobrih urednikih oz. urednicah.

Kako o medijih razmišljajo mlajši? S študentom filmske in TV režije Filipom Jembrihom ter študentko produkcije na AGRFT Juco Bonaco smo se pogovarjali o stanju v industriji ter njunih predstavah o boljšem jutri v filmu, na TV in v medijih.

S študentko Pravne fakultete Niko Podakar in študentom mednarodnih odnosov Jašo Levstikom pa smo klepetali o predvolilnih soočenjih, kaj opažata in kaj ju skrbi, zakaj je pomembno voliti in kako dobro po njunem mnenju svoje delo opravljajo mediji.

Kmalu bo 60 let, kar se pojavlja v medijih, 25 let je učila na FDV in napisala več kot 1000 intervjujev. Z legendarno profesorico novinarstva dr. Manco Košir smo se pogovarjali o medijih, etiki in komuniciranju ter prizadevanjih za medijsko pismenost. Govorili smo tudi o minevanju in umiranju, o pravici do poslovitve med epidemijo in odnosu do branja.

Saj res, kje je pa …? Potrkali smo na vrata nekdanjih TV zvezdnic, ki so danes super uspešne na drugih področjih. O tem, kje so in kaj delajo, so nam pripovedovale Betka Šuhel Mikolič, Špela Trefat in Saša Einsiedler.

Kar nekaj je bilo tudi gostov, ki ne delujejo neposredno v medijih, a so z njimi še kako povezani. Z Alenko Kreč Bricelj, ki sovodi Smetumet, smo govorili o komuniciranju okoljevarstvenih tematik, socialnem podjetništvu, predvolilnih angažmajih in kampanji Gremo volit. Zgodovinarka in muzealka dr. Kaja Širok smo se pogovarjali o političnem kadrovanju v kulturi, pritlehnem obračunavanju v medijih, EPK 2025 in sodobnem komuniciranju ter trendih v muzejih.

S prof. Sabino Mihelj, ki deluje na Loughborough University, smo razpravljali o razumevanju modernega medijskega prostora, vzponu iliberalizma v vzhodni Evropi in vlogi medijev pri tem ter odsotnosti javnega servisa na digitalnih platformah. Z Matjažem Grudnom, ki deluje na Svetu Evrope, smo se menili o populizmu v spregi z nacionalizmom, platformi za zaščito novinarjev, publiciranju in novinark ter javnem diskurzu. Martin Bajželj iz SURSa in Stojan Glavač iz FURSa pa sta pripovedovala o komuniciranju z javnostmi v imenu in za organizaciji, kot sta Statistični urad RS in Finančna uprava RS.

Nadimenitni so bili tudi gostje iz medijskih voda. Z Renato Dacinger smo se pogovarjali o ustvarjanju oddaje Ugriznimo znanost, izzivih znanstvenega novinarstva in komuniciranju znanosti na ljudem prijazen način. Gregor Bauman je govoril o glasbi v medijih in medijih v glasbi, glasbenih revijah in glasbeni kritiki. Z urednico in direktorico N1 Slovenija Katjo Šeruga pa smo izvedeli vse o tem, kako je bilo zagnati trenutno najmlajši medijski projekt v Sloveniji.

Na posebnem mestu v letošnji sezoni pa je bila epizoda, s katero smo čestitali in pozdravili 50. rojstni dan Vala 202. Gostujoča sovoditeljica Miriam Možgan, ki je kariero začela na Valu 202, se je o Valu 202, njegovih novinarkah in novinarjih, oddajah, smehu, kiksih in tudi nagri pogovarjala z legendarno urednico in novinarko Mijo Škrabec Arbanas, Andrejem Karolijem – glasbenim urednikom in voditeljem ter odgovornim urednikom Nejcem Jemcem.

Takšna je bila 9. sezona podkasta Metin čaj. Hvala imenitnim gostjam in gostom za vaš čas in modre misli, hvala vam, spoštovani poslušalci in poslušalke, za vašo družbo, za ocene pri vaših podkast ponudnikih, vaše predloge in odzive na intervjuje!

Se nadaljuje kmalu … 😉

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

0 replies on “Deveta sezona Metinega čaja: 22 epizod ter 27 imenitnih gostov in gostij”