Dr. Vlasta Jalušič

(foto via mirovni-institut.si)
(foto via mirovni-institut.si)

DR. VLASTA JALUŠIČ

– raziskovalka na Mirovnem inštitutu,

– izredna profesorica na Univerzi na Primorskem (predavateljica na magistrskem programu »Študij politike, etike in družbe« od 2015 dalje)

 

Prejšnje pozicije

– predavateljica politične teorije, študij spolov, feminizma, človekovih pravic in demokracije na Centralnoevropski univerzi v Budimpešti (1999-2004), na Univerzitetnem centru za mirovne študije v Avstriji (1999-2003), na Evropskem magistrskem programu Demokracija in človekove pravice na Univerzi v Sarajevu (2012-2014) ter na Univerzi v Ljubljani

– ena izmed ustanoviteljic in pred leti tudi direktorica Mirovnega inštituta

 

Področja znanja

– nasilje in politika,

– politična teorija in feminizem,

– kolektivno in individualno nasilje,

– človekove pravice, enakost in diskriminacija,

– rasizem in nacionalizem

– usposobljenost in izkušnje na področjih analize politik in temeljnih raziskav, pisanja študij, poročil, esejističnih in akademskih tekstov, mentoriranja študentov pri pisanju akademskih tekstov – doktoratov in magisterijev, predavateljske izkušnje, vodenje projektov in raziskovalnih skupin, vodenje (raziskovalne) organizacije,

– pisanje in pridobivanje projektov, komunikacijske sposobnosti,

– slikarstvo

 

Biografija

Dr. Vlasta Jalušič je ustanoviteljica Mirovnega inštituta. Doktorirala je iz političnih ved leta 1996 na Dunajski univerzi. Je avtorica in prevajalka več knjig, člankov in poglavij v knjigah na temo ženskega gibanja, feminizma, (ne)enakosti spolov, politične teorije, nasilja, vojne in kolektivnih zločinov ter odlična poznavalka politične teoretičarke Hannah Arendt.

Kot dolgoletna aktivistka proti diskriminaciji in za enakost je bila vključena v številne feministične mreže in aktivnosti za človekove pravice. Več let je bila kolumnistka tednika Mladina. Gostovala je na številnih univerzah ter na Inštitutu za humanistične vede na Dunaju.

Ob številnih raziskavah dela tudi na mednarodnem razvojnem področju – ustanovila je ženski center (Nyamirambo women’s centre) v revni četrti Kigalija ter o tem posnela dokumentarni film. Kot ustvarjalka na področju likovne umetnosti se v zadnjih letih posveča tudi slikarstvu in estetiki.

 

Dr. Vlasta Jalušič v medijih

– TV Slovenija: Odmevi (februar 2016)

– Večer: “Naše” ženske (januar 2016)

– RTV: Panoptikum – Rasizem v klepetalnici (oktober 2015)

– RTV: Panoptikum (april 2014)

Sicris bibliografija

 

Značke