Draga Hillary, nisi še v Beli hiši

(foto via ibtimes.com)

To je Bernie Sanders zabrusil svoji tekmici Hillary Clinton, ko je zagreto razlagala, kaj vse bi naredila, če zmaga. Šesta demokratska debata, tokrat, če se ne motim, celo prvič med tednom, ne pa skrita nekam v soboto zvečer, ko nihče ne gleda političnih soočenj. Kako sta se Bernie Sanders in HRC (ne)izkazala v Milwaukeeju, v zvezni državi Wisconsin:

(foto via ibtimes.com)
(foto via ibtimes.com)

1 – Sanders je boljši debater kot HRC, bolj strasten, kriljenja z rokami in zavijanja z očmi so zdaj že legendarna, njegova sporočila so tudi primernejša za kampanje. Čista poezija.

2 – HRC je za razliko od Sandersa doma v drobnem tisku, najraje razlaga podrobnosti ukrepov, ki jih predlaga. In v tem je odlična. Veš, da ve, kaj govori, veš, da je nekaj konkretnih stvari tudi že izpeljala, veš, da ima izkušnje, ampak težava zanjo je v tem, da ravno zato deluje naučeno in preveč piflarsko. Med kampanjo to ne prinaša veliko točk. Kampanje so poezija, vladanje pa proza.

3 – Sanders prodaja, kar ljudje radi slišijo (zastonj šolstvo, zastonj zdravstvo …), na vprašanje, kdo bo plačal račun, pa odgovarja nekako v stilu: “kjer je volja, tam je pot”.

4 – Pri razpravah o notranjepolitičnih vprašanjih je Sanders konkurenčen, v delu debate, kjer je govora o zunanji politiki, pa ne, zato o tem ne govori prav rad in razumljivo redno zavija stran.

5 – Moti, ko HRC poudarja, kaj vse je že naredila v svoji karieri in kdo vse jo podpira, s tem le sporoča, da naj bi ji nominacija takorekoč pripadala, to pa ni dober PR.

6 – Število delegatov, ki jih imata kandidata za zdaj: HRC 394, Sanders 44. Boste rekli, pa kako?! :)

Za demokratsko nominacijo je potrebno zbrati najmanj 2383 delegatov. Pri obeh so v to vsoto všteti kongresniki, senatorji in ostali strankarski veljaki, t.i. superdelegati, ki so javno podprli kandidata (večina zelo na strani HRC) in glasujejo na konvenciji, a k temu, pozor, niso zavezani. Z drugimi besedami, lahko si tudi premislijo. Prednost HRC je (spodnja slika) videti ogromna, ampak to se lahko tudi spremeni. Za več o tem priporočam zapis Nata Silverja na 538.

(Vir: NYT)
(Vir: NYT)

Fino je povedati tudi naslednje: razlika med republikanskimi in demokratskimi debatami je ogromna. Prve so resničnosti šov, kjer en drugega žalijo, ponižujejo in vlačijo po blatu, Trump je na čelu, druge so veliko bolj vsebinske, kandidata sta vendarle le še dva, civilizirane, medsebojno komuniciranje je na olala višjem nivoju od republikanskih debat.

Na demokratskih debatah ne slišiš neumnosti tipa, kako bodo koga zbombardirali v srednji vek, kako visoke zidove bodo gradili ali kako bodo drugačnim jemali pravice.

Prav človeku bolj prijazno.

FEEL THE BERN

Izjemno, kaj uspeva Bernieju Sandersu. Govori o socializmu, kar v ZDA sicer razumejo kot hudo psovko, in priljubljenost mu vseeno raste. Nima bogatih Super PACsov, ki bi mu pomagali pri kampanji (več o tem TU), pa vseeno ostaja konkurenčen mašineriji HRC. Povprečje donacij njegovi kampanji je 27$. Proti njemu je za zdaj tudi strankarska elita, ampak uspešno jadra dalje. Prišel je mnogo dlje, kot bi si kdo mislil še pred pol leta.

Osnovna sporočila njegove kampanje: brezplačno zdravstvo za vse, brezplačen študij, nekaj je treba narediti, da zmanjšamo strašanski razkorak med revnimi in bogatimi, nujne so spremembe sistema financiranja kampanj ter čas je, da pristrižemo peruti Wall Streetu. Zelo všeč mi je bila njegova ideja o davku na špekulacije Wall Streeta (op. Wall Street Speculation Tax). Razumem, da so tveganja v bančništvu nujna, bi se mi pa zdelo odlično, če bi se obdavčilo tveganja tipa, če skočim iz desetega nadstropja na glavo, ali se bom poškodoval.

VKLOPI RAZUM, ZAHTEVAJ RAČUN

Hillary Clinton je realistka, ampak, kot da ne bi tega tudi sama dobro vedela, v kampanji šteje idealizem. Ne mi razlagati, česa vse ne morem dobiti, ker je predrago, ker republikanci ne bodo podprli, ker … Povej mi raje, kaj vse bi lahko imela, če glasujem zate. In prav to počne Bernie Sanders. :)

Sodeč po tem, kdo je glasoval za koga tako v Iowi kot New Hampshiru, gre nekako tako: tisti, ki volijo s srcem, so za Sandersa, tisti, naj bi jim bila pomembnejša izvoljivost demokrata novembra, pa so v enako visokem odstotku na strani HRC.

Naslednja demokratska debata bo šele 6. marca (Flint, Michigan). Naslednje glasovanje za demokrate bodo 20. februarja zborovanja v Nevadi. Isti dan se bodo republikanci bili v Južni Karolini.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Tu je natančen razpored predvolitev in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 4: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 5: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

 

0 replies on “Draga Hillary, nisi še v Beli hiši”