Dragi Michel, rad bi ti napisal pismo …

Foto: Debby Hudson via Unsplash.

Če je bilo še do nedavnega tako, da smo se na tej strani Atlantika domala v strahu zbujali, kaj je spet ušlo ameriškemu predsedniku Trumpu, imamo Ameriko zdaj kar lepo doma. Ne mine teden ali še bolje dan, da ne bi globoko zajemali sapo ob bizarkah, ki nam jih na različnih kanalih redno odmerja premier Janša. Teoriji, zakaj to počne, sta vsaj dve.

Ena teorija je, da pride prav vsak tvit za preusmerjanje pozornosti javnosti od dejstva, da krivulja okuženih in mrtvih zaradi novega koronavirusa še kar raste. Pada pa druga. Krivulja zaupanja v vlado. Da se razumemo, skoraj povsod po svetu je stanje zelo resno, ampak tako slabo, kot je zadnje tedne v Sloveniji, ni nikjer drugje. Po številu mrtvih na milijon prebivalstva smo na žalostnem vrhu svetovne lestvice.

SLIKA: Število smrtnih žrtev za posledicami Covid-19 na milijon prebivalcev, 23. november 2020.

Vir: Statista.

Druga teorija, zakaj toliko enega tvitanja in zmerjanja, pa govori o internacionalizaciji trumpizma. Ponavljanje laži za lažjo in nekaj se bo že prijelo. Že nekaj časa smo namreč priča zelo nevarnemu trendu razbijanja enotnosti evropskega konvoja.

Voditeljem z avtoritarnimi težnjami, ki radi ignorirajo voljo ljudstva, teptajo človekove pravice, rušijo demokratične institucije in vladavino prava, močna EU seveda ne gre v kontekst.

S tem imajo in so imeli probleme Putin, Erdogan in z ekonomsko močno Evropo tudi Trump. Zakaj? Zato, ker je lažje manipulirati z osamljenimi državicami kot pa močnim blokom. To je bilo tudi eno od poslanstev delovanja Trumpovega ex svetovalca Bannona, ki je pred volitvami v EP organiziral anti EU blok. Takrat mu ni najbolje uspelo, a vendar se zdi, da je določeno seme le zasejal.

Vzhodnoevropejci nismo polagali temeljnih kamnov v evropsko hišo, smo pa žal v zadnjem času med najbolj gorečimi rušilci enotnosti tega projekta. Slovenske vlade so bile doslej več ali manj na pravi, zdaj pa se bojim, da smo na napačni strani zgodovine. In to tik pred predsedovanjem Svetu EU. Ker eno je biti prepoznaven, drugo pa, biti prepoznaven po rušilnosti in ne konstruktivnosti.

In če se bo to še dolgo nadaljevalo, državljanke in državljani Slovenije ne bomo več le z maskami na obrazih hodili po svetu, da se skrijemo pred posledicami te naše aktivne diplomacije in škodo, ki se dela Sloveniji na mednarodni sceni, se bomo morali kmalu začeti pokrivati z vrečami.

 

Opomba: Zapis je bil v nekoliko krajši obliki izvorno objavljen v oddaji Studio City, 23. novembra 2020, dostopen tudi na spletni strani MMC RTV SLO.

0 replies on “Dragi Michel, rad bi ti napisal pismo …”