Drugi dan treninga na Islandiji – oblačila so zelo pomembna

– učne ure oblačenja, soočanja s poškodbami in upravljanje z družbenimi omrežji

– dviganje zastave

– navigacija na terenu

– vprašalnik: zakaj si del ekspedicije, kaj boš prispevala in česa se najbolj bojiš

Zakaj, zakaj? Zakaj pa ne? Zato, ker še nisem bila na Severnem polu, zato, ker rada spoznavam novo in širim svoja znanja, zato, ker mi lekcije daje top svetovna raziskovalka, zato, ker takšne priložnosti res ni za vsakim vogalom, zato, ker … Upam, da bom lahko ekipi čimbolj “medijsko” pomagala. Bojim se ne ničesar, skrbi me pa marsikaj.

(foto: Eleanor Wilson)
(foto: Eleanor Wilson)

Niti ene kadilke ni med nami in niti ena nima s sabo selfie palice. En mali čudež sredi Islandije. Da jih ne bi bilo preveč, preden se odpravimo na ekspedicijo, še prej pa na islandski ledenik Longyokull, je danes poskrbela vodja odprave.

Dan je bil zaseden od jutra do večera, ure in ure pouka, da bomo vedele, kako se prav obleči, kako najti pot na Severni pol, kako ravnati, če pride do podhladitve ali ozeblin … S krempeljci sem se komaj privlekla do konca.

Toliko tega ne vem, pa kakšne stvari je bilo fino ponoviti, da sem že zdaj hvaležna za vse lekcije in nova znanja.

img_6521

Vse skupaj pa vemo več o tem, kam gremo in kako naj bi tja prišle. Felicity je potrpežljivo razlagala, me pa smo se sklanjale nad zemljevidom in zelo zavzeto poslušale. O severnih medvedih nam ni kaj dosti govorila, čakamo, da se ekipi pridruži Švedinja Ida, gorska vodička, ki se v Reykjavik pelje kar z ladjo. Ona je poznavalka severnih medvedov. Stanuje na Svalbardu, norveškem otočju na Arktiki, za katerega je Felicity rekla, da res poka od severnih medvedov. “Da se ne boste ustrašile, ko pridemo tja (op. Svalbard je odskočna deska za naskok na Severni pol), skoraj vsem čez ramena visijo puške.” Na ekspedicijo jih bomo vzele tudi me, nekaj zaresnih in nekaj strašilk.

DEKLETA, LEKCIJI V ZVEZI S POŠKODBAMI RESNO PRISLUHNITE

Najdaljša lekcija dneva je bilo predavanje o poškodbah. Zaskrbljujoče, kaj vse se lahko zgodi. Vse sem si zapisala in se vmes spraševala, kaj pa, če sodim med tiste ljudi, ki jim telo na resnem mrazu slabo reagira. Kaj pa, če nogavice in čevlji, ki bi me lahko dovolj dobro greli, sploh ne obstajajo? Vse živo se začnem spraševati.

img_6517

In da se slučajno ne bi katera z golo roko dotikala česa kovinskega. D.A.N.E.B.I. Meni se je takoj zavrtel film Butec & Butec, prizor z jezikom na sedežnici. To je to. Kovina tako zelo posrka toploto, da si misliti ne moreš.

Kakšna trapa sem se sama sebi zdela, ko sem se pred dnevi spraševala, če je za vzeti v te kraje prisrčnico. Seveda ne.

No, drugo so zastave. Te so zelo prilagodljive. V tistih šestih minutah in pol, ko smo bile proste, smo potem na hitro izpeljale slovesno ceremonijo izobešanja zastav.

(foto: Susan Gallon)
(foto: Susan Gallon)

“Občutljiva sem na mraz”, vmes prijavi Felicity. Ženska, ki je šla solo čez Antarktiko, kar je precej nora stvar, živi pa na Islandiji, ki ne slovi ravno po kakšnih pripekah. Če je ona občutljiva, kaj sem potem jaz?  Če imaš na telesu malo zaloge, je menda lažje. Ja, no, nismo kosmati norveški vikingi in se je tega treba zavedati.

Tega recimo nisem vedela, da premrzlih rok nikakor ne smeš drgniti eno ob drugo, da bi jih ogrel. To se menda ne dela. S tem v zvezi je bil tudi prisrčen moment, ki se v moški družbi verjetno nikoli ne pojavi – kaj pa nalakirani nohti? Verjetno se ne priporoča, ker če so nohti nalakirani, potem prstov ne vidiš dobro in ne veš, če se delajo kakšne ozebline. Ampak res, na Severni pol se očitno ni najbolj pametno odpraviti z nalakiranimi krempeljci. Je Felicity vprašala, če bi imela katera kaj problemov zaradi tega, torej, ker bi Severno pol naskakovala brez okraskov na nohtih, pa sva se s Susan samo spogledali. Tako, kot smo vse malo pobuljile nad opremo, ki jo ima s sabo Anisa. Proti mrazu.

img_6518

“Kaj pa, če nas tam trofne menstruacija?” Moram priznati, najboljša vprašanja postavljajo Arabke, res, čisto nič se ne šonirajo. :) Je bilo nekaj hahljanja, ampak smo prisluhnile napotkom. Odgovor? Nekatere umetno prekinejo, nekaterim ledenica tako ali tako ustavi sistem, nekaterim ga prej požene, nekaterim to sploh ne predstavlja kakšne ovire … Kakor kateri ljubo.

Zabavne so bile tudi lekcije z navigacijo. V roke smo dobile ene težke Garmine, obnovile osnove zemljepisne širine in dolžine, potem pa v akcijo. Iskanje namišljenih postojank na terenu. V vetru, dežju in mrazu. Šlo je bp, bi pa kakšno uro, ko smo v šoli premetavali odvode, takoj zamenjala za dodatne tečaje navigacije.

img_6543

(foto: Susan Gallon)
(foto: Susan Gallon)
(foto: Misba Khan)
Od leve proti desni: Misba, Anisa, Mariam, Maryam in Asma kmalu potem, ko so se prinavigirale do enega slapa (foto: Misba Khan)

Za kuharijo sta bili dežurni Francozinja Susan in Lamees iz Kuvajta. Okusno sta nas pedenali, od jutra do večera. Ne vem sicer, od kje se je že za zajtrk vzel nek topel fižol s paradižnikom, ampak bil je tam in se je zdelo kar normalno, da je. Kosilo je bil pečen krompir, spet en fižol in sir.

Mesa nimamo na zalogi. Ni, da bi ga pogrešala, se mi pa zdi, da sem danes že pomislila na klobasice. Za večerjo pa česnove bagete in vegi pice, eno so dekleta iz druge hiše lepo zažgale. Ker so preveč klepetale. Resno. In je bilo treba par ur zračiti bajto.

fullsizerender-4

Zaenkrat nisem opazila, da bi bila med nami kakšna izbirčna Metka. Ampak smo skupaj šele dva dneva, zato nas malo sumim, da se še nazaj držimo.

Kaj nas najbolj udari? Ko v koči ugasne wi-fi. Takrat nastane panika. :)

Ura je polnoč, ko to pišem, in vidim, da gospe, ki so že pred eno uro rekle, da gredo spat, še kar nekaj tvitajo, lajkajo in klepetajo na zasebnem FB kanalu. Da o tem, koliko je bilo enega vriskanja, ko nas je na Facebooku všečkalo 1000 ljudi, niti ne govorim.

Plan za danes? Postavljanje šotorov. Upam, da ne bo preveč deževalo, piha pa ves čas tako ali tako, kot da ima veter samo še ta teden čas, da se izkaže in nikoli več.

(avtorica: Maryam  Al Ansari)
(avtorica: Maryam Al Ansari)

Aha, da ohranim tradicijo, ki sva jo začeli z Laro, tokrat vas glasbeno razvaja Mariam iz Savdske Arabije. Sem bila prepričana, da bo izbrala kaj na poskok iz arabskega arzenala popevk, pa me je presenetila z čisto nečim drugim. Prelepo.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

EKSPEDICIJA NORTH POLE 2017

– priprave na ekspedicijo lahko spremljaš na Metini listi

– Spletna stran ekspedicije North Pole 2017

– podkast Polar Exposure

– Facebook stran

– Twitter @NorthPole2017

– Podpreš nas lahko TU in TUHVALA!

One reply on “Drugi dan treninga na Islandiji – oblačila so zelo pomembna”
  1. says: Sabina

    Noro. Si le poskušam predstavljati. Meni se zdi kot zgodovinski dogodek.
    Pa saj je…
    Radostno dalje.

Komentiranje je zaprto.