Ekspedicija na Severni pol 2017 – kako se je vse skupaj začelo

(foto: Christopher Michel via Wikimedia)

Če me kdaj ujamete na Twitterju ali Facebooku, potem zdaj verjetno že veste, da sem bila izbrana v 12-člansko ekipo Evropejk in Arabk za ekspedicijo na Severni pol. Uradno se naši odpravi reče The Women’s Euro-Arabian North Pole Expedition 2017. Predvidoma naj bi se tja odpravile aprila 2017, natančnejši datum je namreč odvisen od vremena, gibanja morskih mas in sploh razmer tam, kjer je ljudem ponavadi še kar neprijazno.

Podviga se, iskreno priznam, strašno veselim, čeprav mi je popolnoma jasno, da je do tja še zelo daleč, da se vmes lahko zgodi kaj takšnega, kar mi utegne preprečiti pot in da ekspedicija sploh ne bo lahka. V življenju sem počela tudi že kakšne zanimive reči, ampak če dobro pomislim, se težko kaj primerja s priložnostjo, da jo pod vodstvom vrhunske britanske avanturistke in polarne raziskovalke Felicity Aston mahnem na najsevernejši del sveta.

(foto: Christopher Michel via Wikimedia)
(foto: Christopher Michel via Wikimedia)

Ampak do tam je še relativno daleč, v času, ko to pišem, še slabih 10 mesecev. Naredila bom vse, kar lahko, da bom ustrezno fizično pripravljena, upam, da me ne ustavijo kakšne poškodbe. 1000 enih vprašanj imam pred ekspedicijo, o kup stvareh, ki me čakajo, nimam pojma. Sem športno aktivna, a daleč od kakšne ekstremistke.

Na razpis sem se prijavila, ker se mi je ideja za avanturo, ki združuje različne svetove, zdela sijajna, ker na Severnem polu še nisem bila, ker sem ustrezala razpisnim pogojem in ker se mi je odprava, čigar cilj je spodbujanje dialoga in razumevanja med ženskami iz zahodnih in arabskih kultur, zdela imenitna ideja.

Da ne pozabim, kaj vse se mi bo dogajalo v pripravah in potem tudi na sami ekspediciji, bom na Metini listi pisala blog. Tudi zato, ker želim z vami deliti vse, kar se mi bo dogajalo, in upam na kakšen nasvet.

Ampak najprej gremo na štart, kdaj in kako se je vse skupaj sploh začelo. Ne vem (še), kaj je pretehtalo, da sem bila med okoli 1000 prijavljenimi med 12-erico izbrana tudi jaz, povem vam pa vse lepo po vrsti, kakor se je dogajalo.

KAKO SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO

Vir: @marinmedak.
Vir: @marinmedak.

Za razpis sem izvedela januarja 2016, ko je preko Twitterja Metino listo nanj prijazno opozoril Marin Medak. 🙂

Že na prvi pogled se mi je zdelo zanimivo, poleg tega je v razpisnih pogojih pisalo, da za prijavo ni treba biti vrhunska športnica in da so še posebno dobrodošle ženske med 40-50 leti, ker naj bi jih bilo na podobnih ekspedicijah ravno iz te starostne kategorije najmanj. “Zahtevala” se je le želja po potovanju na Severni pol, ambicije po dialogu s kolegicami iz drugih kulturnih okolij in pripravljenost trdo delati za celovito izpeljavo tako zahtevne ekspedicije.

Rok za prijavo je bil 30. marec 2016, kar sem si zapisala v mobilca, da ne pozabim, če me slučajno prime 🙂 . In vse te mesece sem potem vsake toliko pomislila, kaj pa, če … Zakaj pa ne … In tako do sredine marca letos, ko sem izpolnila prijavnico. Ni bila posebej zahtevna, nekaj osnovnih osebnih podatkov, prisotnost na družbenih omrežjih in vprašanja tipa, zakaj želiš iti, s kakšnimi znanji bi lahko prišla prav na odpravi, kako bi promovirala ekspedicijo …

Če se prav spomnim, je bilo zadnje vprašanje: “Česa vas je glede te odprave najbolj strah?” Jaz sem bila tu brutalno iskrena, ker se mi zdi Severni pol pa res destinacija, iz katere se ne gre hecati. Odgovorila sem: “Mraz. Tega me je najbolj strah. Vem, kako izgleda pri -20C, to je največ, kar sem doslej doživela, ne vem pa, kako bi se obnesla na -40C.”

In to je bilo to.

KO TE FELICITY ASTON POKLIČE PO SKYPU

Sredi aprila dobim email od organizatorke, Felicity Aston: “Rada bi se ti zahvalila za prijavo …” Po prvem stavku sem bila prepričana, da mi bo pač na lep način povedala, kako sem super in awesome, ampak da je bilo toooliko prijav in ji je res žal, ampak … Ne, sploh ne!

Vir: NB)
Vir: NB)

Od okoli 1000 prijavljenih sem prišla v ožji izbor, med 100. To je bila kar vznemirljiva novica. Ob prijavi res ničesar nisem pričakovala. Potem pa sem se naenkrat že menila za naslednji korak, pogovor po Skypu, s katerim naj bi določili 12-člansko ekipo za Severni pol.

Konec aprila me tako pokliče Felicity. Kakšne pol ure je trajal klepet. Podrobneje mi je razložila samo ekspedicijo, povedala za vse možne nevarnosti, od mraza do severnih medvedov, me spraševala, če se počutim fit za takšno misijo in s kakšnimi znanji bi lahko prišla prav ekipi. Jaz pa sem nazaj spraševala samo, kako bo s povezavami, pa satelitski telefon, pa kamere, pa tvitanje … Kot da ne bi šlo za delo na terenu, kjer je zelo mrzlo in rok niti ne pomoliš ven iz 16ih plasti bund. Kaj naj, res bi rada čimveč tistega, kar takšne ekspedicije ponujajo, prenesla dalje.

No, vprašala me je tudi, kaj bi naredila, če bi se znašla na sredi poti na Severni pol in katera od članic ekipe ne bi želela iti dalje, ker bi bila preutrujena ali pa morda brez volje za nadaljevanje ali pa … No, kaj bi naredila? Pojma nimam, kako bi reagirala, ko bi šlo zares, ampak takole, iz naslonjača, sem rekla naslednje: “Želim si priti na cilj, kar sama ne morem storiti. Verjamem, da zna biti frustrirajoče pri -30C prepričevati nekoga, da nadaljuje pot, ampak mi smo ekipa in ekipa je tako močna, kot je močen njen najšibkejši člen.”

Nekaj tednov kasneje, natančneje 4. maja, sem dobila mail s spodnjo vsebino:

Vir: NB.
Vir: NB.

“Draga članica ekipe, dobrodošla na ekspediciji!” 🙂

Se nadaljuje …

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

EKSPEDICIJA NORTH POLE 2017

– Spletna stran ekspedicije North Pole 2017

Facebook stran

– Twitter @NorthPole2017

Indiegogo kampanja, kjer lahko podprete naš septembrski trening na Islandiji

One reply on “Ekspedicija na Severni pol 2017 – kako se je vse skupaj začelo”
  1. says: Adela

    Nataša,tako kot je zapisala Felicity je težko bolje izraziti navdušenje in spoštovanje do tebe in tvojega projekta. Pisanje gre tebi bolje od rok in uživam v vsakem tvojem zapisu, deljenju doživljanj in narave in verjamem, da boš aprila 2017 začela in končala edinstveno pot in mi vsi, ki te že sedaj spremljamo in uživamo v tvojem pisanju, bomo takrat s tabo 🙂
    Adela

Komentiranje je zaprto.