Energetski zajtrk, popoldanska sladica ali torta popotnica

(foto: osebni arhiv Mateje Ulaga)
Mateja Ulaga (foto: osebni arhiv)
Mateja Ulaga (foto: Simona Tomažič)

Avtorica: Mateja Ulaga in kuha. Z eko rastlinsko kulinariko in filozofijo se ukvarja že deseto leto. Do tega jo je pripeljala radovednost. V teh letih je obiskala različne veganske tečaje doma in v tujini, večinama pa recepte skreira kar sama. Ker je po duši in srcu gurmanka in ima rada nove, zanimive okuse, ji je veganstvo to še kako omogočilo. 

Rada delim znanje iz bioveganske kuhinje, kjer se uporabljajo malo drugačne sestavine, pa vendarle je vse skupaj eno užitka polno kulinarično popotovanje od brbončic do želodčka. Danes vam razkrijem recept, ki je res zdrav, saj oreščki vsebujejo prave maščobe, poleg tega pa so presni, to pomeni, da zaužijemo živo hrano, ki nam da energijo in dobro razpoloženje. Sadje pa je polno vitaminov, mineralov … in je lahko prebavljivo. Pa dober tek!

ENERGETSKI ZAJTRK ali POPOLDANSKA SLADICA  ali TORTA POPOTNICA

Potrebujemo: pest različnih oreščkov (najbolj bazični so mandlji), pest različnega suhega sadja, vanilijev sojin desert, kiwi ali sezonsko sadje, ki je pri roki, domačo marmelado, cimet, bourbonsko vanilijo, jabolčni koncentrat ali kakšno drugo sladilo, naribano lupino limone, sezam.

Postopek: Večer prej v vodi namočimo oreščke in sadje. Naslednji dan oz. čez 8 ur oboje odcedimo in zmeljemo v multipraktiku. Dobimo tako imenovano presno testo. Dodamo sezam, premešamo. Presno testo po želji še osladimo z jabolčnim koncentratom, agavinim ali javorjevim sirupom … Izberemo si lep, primeren kozarec. Dno kozarca obložimo s presnim testom (približno 1 cm), premažemo z domačo marmelado, nato dodamo še pest borovnic ali sadje po izbiri, na vrh pa nabrizgamo smetano ali sojin desert. Okrasimo z rezino kivija.

(foto: osebni arhiv Mateje Ulaga)
(foto: Simona Tomažič)

Iz teh sestavin pa lahko naredimo tudi čisto pravo torto, vzamemo tortni model in presno testo razporedimo po dnu, rob naj bo visok kakšen cm. Po testu razmažemo željeno marmelado, na to razporedimo kiwije oz. sezonsko sadje in nazadnje čez vse prelijemo vanilijev desert ali smetano. Torta je zelo praktična za v hribe ali morje. Presno testo pripravimo že doma, s seboj vzamemo le še sadje, marmelado in sojin desert. Na licu mesta hitro ter enostavno pričaramo tortico oz. sladico.

jedilnik

 

 

Več informacij o Mateji Ulaga in kuha in možnostih naročila na tej povezavi, 28. septembra pa vabljeni na tečaj ”Veselo razstrupljanje”, kjer boste skupaj pripravljali presne obroke in kuhali zdrave veganske jedi.

 

0 replies on “Energetski zajtrk, popoldanska sladica ali torta popotnica”