Meta PHoDcast 157: Blaž Kurent, inženir strojništva

Z Blažem Kurentom o lesenih gradnjah, vibracijah in amplitudah ter o optimizaciji delovnega procesa. 

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Blaž Kurent je inženir strojništva, ki raziskovalno delo za doktorat opravlja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Blaž je poleg svoje službe še plavalec, navdušen plesalec salse in lastnik nasada jabolk in ker ga poznam tudi v zasebnem življenju, ga lahko opišem kot človeka mnogih interesov.

Ker so ga vedno zanimale zgradbe, je pred vpisom na fakulteto obiskal tečaj arhitekturnega risanja in ugotovil, da je po duši premalo umetnika in preveč tehnika za študij arhitekture. Po premisleku se je naposled odločil vpisati na študij strojništva, kar mu je dalo odlično znanje za delo, ki ga opravlja danes.

Blaž se v doktorski nalogi ukvarja z modeliranjem lesenih zgradb, natančneje z modeliranjem njihovih vibracij. Pri visokih lesenih stavbah se namreč pogosto pojavlja problem motečih vibracij zaradi obremenitve vetra, kljub temu pa ni standardnega pristopa k obravnavanju te problematike. To bi projektantom pomagalo pri dimenzioniranju lesenih stavb, njihovim stanovalcem pa izboljšalo bivalno ugodje.

Blaž namesto klasičnih knjig rad bere avdio knjige, omenil je Robert Rolih: The Million Dollar Decision, in pa podkast A res, tega ne veš?. Prosti čas rad posveti komedijam, kot je film Mitje Okorna: Tu pa tam, všeč so mu tudi stand-up komedije Ranka Babića, kot je Moška copata

———–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Nastajanje podkasta v letu 2023 finančno podpira ARIS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 157: Blaž Kurent, inženir strojništva”