Erika Pogorelc, programerka, ki jo zanimajo stvari “priklopljene na elektriko”

Erika Pogorelc (foto: osebni arhiv)
Erika Pogorelc (foto: osebni arhiv)
Erika Pogorelc (foto: osebni arhiv)

1. Kdo si in kaj počneš? 

Težko je reči, kdo točno sem, ker se konstantno nadgrajujem in spreminjam. Vem, da sem ženska in vem, da me, poleg ostalega, zelo zanimajo stvari, ki so “priklopljene na elektriko”. Najprej sem mislila, da bi to lahko bili sušilniki in likalniki za lase in sem se zato, navajena, da ženske počnejo nekaj “ženskega”, vpisala na frizersko šolo. Hitro sem opazila, da naprave, priklopljene na elektriko, v tem poklicu, čeprav sicer opravljajo občudovanja vredno nalogo polepševanja ljudi, vendarle delajo samo eno stvar. Jaz sem hotela več. Hotela sem več logične interakcije in sem se pred desetimi leti začela izobraževati na področju računalništva. Zdaj se identificiram kot programerka. Na tem področju me fascinirajo ljudje, ki razmišljajo in želijo “reševati svet” s svojim načinom razmišljanja. Nisem privrženec “kloniranja” inženirjev v podjetjih, zato se vedno bolj zavzemam za individualizem pri delu, ker verjamem, da je le na ta način napredek mogoč. Moj na novo odkriti “talent” pa je fušanje ob kakšni pesmi iz osemdesetih, kadar se s CodeCatz udeležimo karaok.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Pred enim letom sem si zaželela več svobode in procesorske moči, zato sem si kupila prenosni računalnik Samsung Series 9 z Core i7 procesorjem, 256 GB SSD in 8GM RAM-a. Pogovarjam se in predvsem surfam na iPhone-u, vendar čakam, da na tržišče pride kaj bolj primernega zame, kot je recimo Indie Phone. Uporabljam tudi iPad in pa Samsung Galaxy tablici, vendar ima iPad več procesorke moči in tudi baterija zdrži dalj časa, zato se moji prstni odtisi pojavijo na tej napravi večkrat kot na Samsungu.

3. In kakšno programsko opremo?

Kot primarni operacijski sistem na svojem prenosniku uporabljam Linux (Ubuntu 64-bit), ohranila sem tudi preinštalirani Windows sistem, ki je prišel s prenosnikom, vendar moram priznati, da sem ga v enem letu prižgala največ dvakrat. Ko programiram, uporabljam jezik Python, ki se primarno uporablja na Linux sistemih, zato je zame uporaba le-tega precej bolj logična. Poleg tega mi je všeč, da programske opreme ne rabim plačevati, kajti vse, kar lahko namestiš na Linux sistem, je odprtokodno in neplačljivo, razvija pa ga skupnost samoiniciativnih programerjev. Programje je večinoma zelo kvalitetno, le izgled je včasih malo manj kvaliteten, kakor na kakšnih drugih sistemih. Sicer sem tudi na tem področju opazila izjemen napredek v zadnjih desetih letih, tako da sem zelo zdovoljna uporabnica Linuxa.

4. Kako bi spremenila svet, če bi lahko? 

Verjamem, da lahko vsak človek spremeni svet, za začetek je dovolj nasmeh in prijazen pozdrav sočloveku!

5. Kaj bi ustvarila, če ne bi bilo omejitev? 

Časovni stroj, s katerim bi se preselila v prihodnost.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.

One reply on “Erika Pogorelc, programerka, ki jo zanimajo stvari “priklopljene na elektriko””

Komentiranje je zaprto.