Estetika nog

(foto: Gregory Bodnar via Flickr)
(foto: Gregory Bodnar via Flickr)
(foto: Gregory Bodnar via Flickr)

Današnji čas in moda stremita za tem, da bodo začele ženske bosonoge ali pa samo v lahkih sandalih hoditi okrog. Če se bo ta moda res udomačila, tedaj bodo tudi ženske posvečale večjo pažnjo negi svojih nog. Vsaka žena in vsako mlado dekle, naj si bo zaposlena v tovarni ali pa pri filmu, si skuša na vse načine olepšati obraz. Z veliko spretnostjo uporablja barve in kreme. Veliko pažnjo polaga na svojo frizuro in si navija lase, kakor predpisuje zadnja moda.

Naj bo še tako zaposlena, čas, da si neguje obraz, bo vedno našla. Toda noge! Ali so naše žene in naša dekleta kdaj pomislila na to, kako bi lahko izboljšale svoje noge? Ne, skrbno bodo pazile na to, da zakrijejo svoje deformirane noge. Ko je neka modna novinarka govorila o tem, kako ženske zanemarjajo svoje noge, medtem ko same ne vedo. Kako bi si obraz in telo še olišpale, je izjavil neki fotografski umetnik: »To je samo navada. Noge so vedno zakrite in česar ne vidimo to nas ne zanima posebno Moški imajo prav tako deformirane noge kakor ženske. Grde noge so posledica telesne zanemarjenosti — v otroških letih zaradi staršev in kasneje zaradi odraslih samih. Vsak bi moral vsaj po enkrat na teden negovati svoje noge. To je kratko malo zakon čistote. Nohte na rokah si čistimo po večkrat na dan, zakaj si ne bi čistili tudi nohtov na nogah? To je prav tisto, samo da so nohti na nogah še mnoge bolj potrebni nege. Noge tičijo ves dan v čevljih in čeprav se potijo prav tako kakor vsi deli telesa, jih manjkrat umivamo kakor pa roke. Moja žena nikoli ne pozabi na to, da si manikira roke, potem pa še posveča nekaj minut pedikiranju nog. Nohti na nogah moje žene so prav tako pobarvani kakor nohti na rokah. Na barvanje nohtov ne polagam velike važnosti, vendar si pa tudi jaz redno pedikiram noge. Noge sijajno reagirajo na najmanjšo nego. V prvi vrsti se človek po pedikiranju takoj mnogo bolje počuti. Po rednem negovanju nog pa tudi opažamo, da se njih oblika izpremeni in izboljša. Ali ste kdaj pazili na to, da se po hoji in po nogah lahko spozna človekov značaj? Če opazujete ljudi na cesti, boste iz njihove hoje in nog lahko spoznali prav toliko kaког iz njihovih obrazov. Slabo napravljeni čevlji ali pa čevlji, ki se slabo prilegajo nogam, delajo grd vtis. Lahko pa dobimo preproste, a vendar pravilne čevlje, v katerih se noga ugodno počuti. Ženske navadno ne pazijo na to. Če bi posvečala mlada dekleta le desetino časa, ki ga porabljajo za nego obraza, negi nog, tedaj bi se noge za petdeset odstotkov izboljšale. Nobenega zanimanja nimam za lepotilne salone, vendar pa zelo rad fotografiram lepe noge. Kolikokrat moramo fotografi zmanjšati sliko za eno četrtino, ali pa še za več, da skrijemo noge.«

Angleški specialist za lepotičenje pravi, da so samo starši odgovorni za grde, deformirane noge. A kaj morejo starši za to, če pride otrok že z grdimi nogami na svet? Lepe noge si lahko v prvih letih izoblikujemo. Mnogo pripomore k temu hrana. Kadar začnejo otroci hoditi in stati, jih starši podpirajo s tem, da jih držijo pod pazduho. Mnogo bolj pravilno bi bilo, če bi pustili otroka naj stopa in hodi, kakor sam ve in zna. Popolnoma napačno pa je, če silimo otroka k hoji. Po prvih letih je hrana še vedno velike važnosti. Surova hrana je najbolj priporočljiva: mleko, jajca, surovo maslo, ječmenov kruh, sveže sadje in zelenjava. Kadar otrok odrašča, je dobro da ga navajamo k športu, plavanju in telovadbi, ki ojači ude.

Daphne Clare

 

Vir: Življenje in svet (1931), letnik 5, številka 19. Narodna in univerzitetna knjižnica. Digitalna knjižnica Slovenije.

 

0 replies on “Estetika nog”