Evropska četrt 010: Reforma avtorskega prava

Foto: timothy muza via Unsplash.

Digitalna revolucija je temeljito spremenila načine, na katere danes ustvarjamo, produciramo in distribuiramo vsebine. Na trgu so novi ponudniki storitev, spreminjajo se poslovni modeli.

Zakon, ki trenutno ureja avtorsko pravo, pa je zastarel in neustrezen. O tem, zakaj je reforma nujna, predlog, kakršen je v obtoku zdaj, pa mestoma precej sporen, razloži dr. Maja Bogataj Jančič, strokovnjakinja za intelektualno lastnino. 

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

Dr. MAJA BOGATAJ JANČIČ – strokovnjakinja za intelektualno lastnino, ki je znanje nabrala med študijem na Harvardu in Pravni fakulteti v Torinu ter ga še vedno nabira zlasti v sodelovanju v evropskih in mednarodnih projektih s področja avtorskega prava.

Je raziskovalka in tudi pravna svetovalka (njene stranke so tako ustvarjalci posamezniki kot velike gospodarske družbe, startupi in javne institucije, ki se ukvarjajo z digitalizacijo avtorskih del. Je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, ki bo letos postal član uglednih raziskovalnih inštitutov Network of Centers (NoC).

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Na sporedu vsak drugi ponedeljek.

Evropska četrt nastaja ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “Evropska četrt 010: Reforma avtorskega prava”