Evropska četrt 011: Evropski parlament se krči

Evropski parlament (foto: Kyle Taylor).

Evropski parlament se iz 751 poslancev in poslank po brexitu predvidoma krči na 705. Katere države pridobijo sedeže in zakaj ni med njimi Slovenije? Plus, kaj so to transnacionalne liste in kako se utegnejo spremeniti razmerja političnih sil.

Pojasnjuje strokovnjakinja za evropske zadeve. dr. Sabina Lange, s katero se pogovarjamo tudi o novem predsedovanju Slovenije Evropski uniji, ki je takorekoč pred vrati (jul-dec 2021).

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

DR. SABINA LANGE – višja predavateljica na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastrichtu, kjer od leta 2009 usposablja evropske uradnike in druge javne in privatne uslužbence za uspešno sodelovanje v procesih odločanja v institucijah EU. Sabina je izredna profesorica za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in strokovna svetovalka zavoda Evropa misli/Think Europe. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z medinstitucionalnimi odnosi v EU in z odnosi med državami članicami in institucijami EU. Med leti 2015-2017 je na Institutu EU za varnostne študije pokrivala Zahodni Balkan in sodelovala v outreach aktivnostih v procesu priprave Globalne strategije EU.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Na sporedu vsak drugi ponedeljek.

Evropska četrt nastaja ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “Evropska četrt 011: Evropski parlament se krči”