Evropska četrt 048: Hrvaška

Foto: Davor Denkovski via Unsplash.

Z novinarjem in komentatorjem Večernjeg lista o hrvaškem predsedovanju Svetu EU, stanju v gospodarstvu in izgledih za turizem, Reki kot prestolnici kulture te dni, posledicah nedavnega potresa, rokovanju s pandemijo in vplivu na hrvaško notranjo politiko ter arbitraži med državama.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

Foto: osebni arhiv DR.

DENIS ROMAC – Na Filozofski fakulteti v Zagrebu je diplomiral iz sociologije. V drugi polovici osemdesetih je kot študent začel pisati za vrsto časopisov in tednikov. Od leta 1992 je najprej delal za Hino (Hrvaško tiskovno agencijo), potem za Novi list, kjer je bil glavni urednik, in od leta 2019 dalje za Večernji list. Dela kot novinar in komentator, pokriva več področij, zunanjo politiko, Evropo, slovensko-hrvaške odnose, regijo … Na Twitterju je @denisromac.

BISTVENE UGOTOVITVE POGOVORA:

  • Hrvaška se z novim koronavirusom spopada nepričakovano dobro in je na podlagi ključnih kazalcev med najboljšimi v EU. Nekaj tednov pred izbruhom pandemije so zamenjali zdravstvenega ministra, ki je bil vpleten v številne škandale, njegov namestnik pa se je odlično izkazal. Vladajoča elita in opozicija so v krizi stopili skupaj, državljani odgovornim zaupajo.
  • Gospodarska situacija v državi je katastrofalna, turistična sezona pa najverjetneje izgubljena.
  • Hrvaško predsedovanje Evropskemu svetu je kriza zaradi novega koronavirusa popolnoma zasenčila. Močno vpliva tudi na dogajanja, povezana z Reko kot evropsko prestolnico kulture, kjer so vsi dogodki do nadaljnega odpovedani, potekajo pa obnove pomembnih objektov, kar je dobro.
  • Stanje v Zagrebu je po potresu katastrofalno, ponekod so na ulicah še vedno ruševine. Področni minister in dolgoletni župan Zagreba nista v dobrih odnosih, ljudje so obupani. Veliko jih je zelo prizadetih. Nihče ni dobil konkretnejše pomoči.
  • Glede arbitraže in odnosov med Slovenijo in Hrvaško pa je sogovornik povedal, da zamenjava oblasti v Sloveniji nedvomno ustreza hrvaškemu političnemu vrhu. Po njegovem mnenju bi bilo za obe strani najbolje, če bi se našel model rešitve, po katerem Sloveniji ne bi bilo treba odstopiti od razsodbe, Hrvaški pa ne formalno sprejeti arbitražne odločitve.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Podkast sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

0 replies on “Evropska četrt 048: Hrvaška”