Evropska četrt 058: O Zahodnem Balkanu s Samuelom Žbogarjem

Foto: Eliott Reyna via Unsplash.

V Evropski uniji se je dolga leta govorilo o dilemi med širitvijo in poglobitvijo, torej med vedno tesnejšo unijo obstoječih držav članic in sprejemanjem novih. V to zgodbo je bila deloma ujeta Slovenija, še bolj pa so vanjo ujete ostale države nekdanje Jugoslavije.

Z enim največjih poznavalcev dogajanja na Zahodnem Balkanu, diplomatom Samuelom Žbogarjem, se pogovarjamo o vlogi Slovenije pri širitvi EU v soseščini, o statusu posameznih držav v regiji in vplivu prihodnjega voditelja ZDA na odnose z EU.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

SAMUEL ŽBOGAR – Slovenski diplomat s 30-letnimi izkušnjami z misij na Kitajskem, pri OZN v New Yorku, v ZDA in na Zahodnem Balkanu. Bil je namestnik stalnega predstavnika RS v času članstva v Varnostnem svetu OZN (1998-1999). Kot veleposlanik je predstavljal Slovenijo v ZDA (2004-2008) ter EU na Kosovu (2012-2016) in v Severni Makedoniji (2016-2020). Kratko se je podal v politiko kot minister za zunanje zadeve v času pogajanj in sklenitve Arbitražnega sporazuma s Hrvaško (2008-2012).  

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Podkast sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

0 replies on “Evropska četrt 058: O Zahodnem Balkanu s Samuelom Žbogarjem”