Evropska četrt 059: Trumpova zunanjepolitična zapuščina

Foto: BP Miller via Unsplash.

Kakšne brazgotine na mednarodnem odru zapušča ameriški predsednik Trump in česa se lahko Evropa in svet nadejata z novoizvoljenim Joejem Bidnom.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

ANDREJ MREVLJEZadnjega četrt stoletja je sodeloval z vrsto tiskanih in elektronskih medijev. Trenutno živi in dela v Washingtonu, potem ko je pred tem poročal iz Kitajske, Pakistana, Severne Koreje, Mongolije, Italije, Balkana, zadnjih nekaj let pa iz ZDA. Njegova poročila, zapisi, reportaže in kolumne so pokrivale široko področje tem, od zatiranja Tibeta, vzpona islamskega fundamentalizma, o izvolitvi Baracka Obame za predsednika ZDA, smrti papeža Janeza Pavla II … Šolal se je v Ljubljani, Pekingu in Parizu, govori šest jezikov. V zadnjem obdobju veliko časa posveča opazovanju naraščajoče rivalitete med ZDA in Kitajsko. Meni tudi, da je Washington idealna točka za opazovanje procesa sprememb, ki naznanjajo prihod novega svetovnega reda. A šele potem, ko se bo svet znebil Donalda Trumpa. Izdaja obvestilnik Yonder, ki izhaja vsako nedeljo v angleščini in je najbolj bran v Ameriki in Sloveniji. Na Twitterju ga najdete pod @andrejmrevlje.

BARBARA ŠURKPetnajst let je preživela na Bližnjem vzhodu, kjer je za ameriško tiskovno agencijo The Associated Press poročala iz Iraka, Egipta, Sirije, Jemna, arabskih držav Perzijskega zaliva, Irana in Libanona in Sirije. Pred tem je bila bližnjevzhodna dopisnica časnika Delo v Jeruzalemu. Po študiju na ljubljanski Filozofski Fakulteti, je študirala v ZDA na univerzah Duke v severni Karolini, Tennessee v Knoxvillu in Stanford v Kaliforniji, o ZDA poročala za časnik Dnevnik in občasno tudi za RTV Slovenija. Predsedniške volitve je iz ZDA zadnjič spremljala leta 2000. Štiri leta kasneje je o drugem mandatu Georga W. Busha poročala iz Bagdada. O izvolitvi Baraka Obame je poročala iz Savdske Arabije in Irana. O njegovem drugem mandatu pa ob spremljavi protestov Arabske pomladi iz Egipta, Bahrajna in Sirije. Ko je bil pred štirimi leti za predsednika izvoljen Donald Trump, je bila urednica in poročevalka ameriškega portala Politico v Bruslju. Trumpov poraz na volitvah prejšnji teden je spremljala bližje našim krajem, kjer za New York Times občasno poroča iz držav na Balkanu in piše knjigo o Bližnjem vzhodu – politični memoir pravi, da bo, čigar delovni naslov nam je zaupala kot ‘Iz Jeruzalema v Bejrut’. Na Twitterju je @BarbaraSurk.  

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Podkast sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

0 replies on “Evropska četrt 059: Trumpova zunanjepolitična zapuščina”