Evropska četrt 064: Izobraževanje v Sloveniji in EU

Foto: Janko Ferlič via Unsplash.

O izobraževanju v Sloveniji in primerjavah z državami, članicami Evropske unije.

Kakšna je struktura šolajočih pri nas, je res nesorazmerno veliko vpisnih mest, namenjenih študentom in študentkam družboslovja, humanizma in umetnosti ter kaj drži glede pomanjkanja manj kvalificiranih poklicev.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

MAG. MARJETA DOUPONA – Raziskovalka in asistentka na Inštitutu za raziskave v izobraževanju in izobraževanje učiteljev, Karl-Franzens Univerza v Gradcu, Avstrija. Obdeluje in interpretira zbrane podatke velikih mednarodnih podatkovnih baz ter z njihovo pomočjo skuša pojasnjevati izobraževanje kot družbeni fenomen. Pri tem jo najbolj zanimata dostopnost formalne izobrazbe ter raziskovanje tistih ideoloških prvin in diskurzov, ki sistematično preprečujejo posameznikom in skupinam, da bi se šolali in izobraževali skladno s svojimi interesi in sposobnostmi. Meni, da se človek lahko hkrati osebnostno in poklicno udejanja na različnih, ne nujno medsebojno povezanih področjih, in da za preživetje nujno potrebuje pristen stik z naravo. Sama tako del svoje poklicne poti uresničuje v smučanju.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

0 replies on “Evropska četrt 064: Izobraževanje v Sloveniji in EU”