Evropska četrt 066: Vse o predsedovanju Svetu EU

Foto: Christian Lue via Unsplash.

Odgovarjamo na vprašanje poslušalca, ki ga zanima, “kako in zakaj je predsedovanje Svetu EU danes drugačno, kot je bilo 2008”.

Opredelimo glavne razlike in podobnosti, primerjamo pomembnost funkcije, pogledamo v zakulisje priprav in se sprašujemo, koliko manevrskega prostora sploh ima Slovenija, ki predsedovanje prevzema s prvim julijem 2021.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

DR. SABINA KAJNČ LANGEvišja predavateljica na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastrichtu, kjer od leta 2009 usposablja evropske uradnike in druge javne in privatne uslužbence za uspešno sodelovanje v procesih odločanja v institucijah EU. Sabina je izredna profesorica za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z medinstitucionalnimi odnosi v EU in z odnosi med državami članicami in institucijami EU. Med leti 2015-2017 je na Institutu EU za varnostne študije pokrivala Zahodni Balkan in sodelovala v outreach aktivnostih v procesu priprave Globalne strategije EU. Sabinin trenutno največji projekt je diplomatsko usposabljanje novih diplomatov in managerjev na Evropski službi za zunanje delovanje.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

0 replies on “Evropska četrt 066: Vse o predsedovanju Svetu EU”