Evropska četrt 067: Katalonsko vprašanje

Foto: Kaspars Upmanis via Unsplash.

Želja po odcepitvi od Španije ima v Kataloniji dolgo brado. Od sredine 19. stoletja naprej je bila vrsta poskusov v tej smeri, nazadnje oktobra l. 2017, ko je 92 % tistih, ki so se referenduma udeležili, glasovalo ZA neodvisnost.

Zakaj je “katalonsko vprašanje” tako edinstveno – in ali je res edinstveno, kako to, da mnogi vlečejo vzporednice med slovensko osamosvojitvijo in katalonskimi prizadevanji ter kakšno vlogo igra EU pri reševanju tega vprašanja.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

DR. LUKA LISJAK GABRIJELČIČ – Zgodovinar, urednik revije Razpotja in kolumnist Dela. Znanstveno se ukvarja zlasti z intelektualno zgodovino, s poudarkom na Srednji in Vzhodni Evropi. Od blizu pa spremlja tudi špansko in katalonsko politiko. Na Twitterju je @llisjak.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

0 replies on “Evropska četrt 067: Katalonsko vprašanje”