Evropska četrt 108: Manjšinske pravice so človekove pravice

Foto: Markus Spiske via Unsplash.

O vprašanju manjšin od A do Ž. Kaj so manjšine, kako določamo avtohtone skupnosti, vprašanje matičnosti ali kdo je po mednarodnih normah primaren skrbnik manjšin, o raznolikosti med njimi in ustavno priznanih pravicah, upravljanju z manjšinami v mednarodni skupnosti, podeljevanju državljanstev, vprašanju ruskih manjšin v Ukrajini in popisu prebivalstva, nujni podlagi za oblikovanje politik.

#EvropskaČetrt S06E10

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

PROF. DR. PETRA ROTERProfesorica mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za družbene vede. Magistrirala in doktorirala je na Univerzi v Cambridgeu, kjer je proučevala mednarodno upravljanje manjšinskih vprašanj.

Raziskovalno in pedagoško se ukvarja z mednarodnimi odnosi, zlasti na področju varstva človekovih pravic, vključno z manjšinskimi pravicami; proučuje tudi mednarodne institucije, norme in njihovo uresničevanje v praksi. Od 1. 6. 2022 je znova članica Svetovalnega odbora pri Okvirni konvenciji Sveta Evrope za varstvo narodnih manjšin. Kolegi neodvisni strokovnjaki so jo na prvem plenarnem zasedanju odbora oktobra lani znova izvolili za predsednico Svetovalnega odbora. Prof. Roter kot neodvisna strokovnjakinja redno sodeluje tudi z Visokim komisarjem za narodne manjšine pri OVSE in tudi s posebnim poročevalcem za manjšinska vprašanja pri OZN.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati.

Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. 

0 replies on “Evropska četrt 108: Manjšinske pravice so človekove pravice”