Evropska četrt 111: Po letu dni vojne v Ukrajini

Foto: Tina Hartung via Unsplash.

Bilanca vojne v Ukrajini so stotisoči mrtvih in ranjenih, več kot osem milijonov ljudi je razseljenih, ocenjujejo, da je porušenih 150.000 stanovanjskih stavb, 300 bolnišnic in 3000 šol. Po Ukrajini beležijo za vsaj 140 milijard škode. Rusija je najbolj sankcionirana država na svetu.

Kje smo in kam gremo se pogovarjamo s strokovnjakinjo za evropsko varnost in varnostne politike EU, dr. Jeleno Juvan, in nekdanjim dopisnikom RTV iz Rusije ter velikim poznavalcem postsovjetske geopolitike, Mihom Lamprehtom.

#EvropskaČetrt S06E13

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

DOC. DR. JELENA JUVAN – Predavateljica na FDV, Katedri za obramboslovje. Strokovnjakinja za evropsko varnost in varnostne politike EU.

MIHA LAMPREHT – Po diplomi na Pravni fakulteti se je leta 1981 kot novinar zaposlil na Radiu Slovenija. Od leta 1989 do 1996 je bil dopisnik RTV SLO v Moskvi, prvi dve leti tudi za Delo. Sicer je bil tudi programski direktor javnega radia v obdobju 2003 do 2006 in od jeseni 2010 do pomladi 2019. Več mandatov je bil v EBU radijskem odboru. Vseskozi je objavljal in pisal na temo Rusije in postsovjetske geopolitike. Prevedel je nekaj knjig iz ruščine v slovenščino, med njimi Zadnje zapise Ane Politkovske. S plezanjem v skali še vedno preskuša tudi svoj vertikalni instinkt in igro gravitacije.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati.

Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. 

0 replies on “Evropska četrt 111: Po letu dni vojne v Ukrajini”