Evropska četrt 139: Naredimo Evropo spet veliko

Grafika: DALL-E

Z dopisnico RTV Mojco Širok potegnemo črto čez evropske volitve, se pogovorimo o sestavljanju nove evropske vodstvene ekipe in slovenskih perspektivah ter skorajšnjem predsedovanju Madžarske Svetu EU.

#EvropskaČetrt S07E25

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

MOJCA ŠIROKDopisnica RTV v Bruslju. Novinarsko kariero je začela na Radiu Študent (1991 – 1996), nadaljevala na reviji Mladina (1993-1998), konec devetdesetih let prejšnjega stoletja pa se je zaposlila na RTV Slovenija (1999), kjer dela še danes. V bogati televizijski karieri je bila novinarka v zunanjepolitični redakciji in dolgoletna dopisnica iz Italije in Vatikana. Vodila je TV Dnevnik, Odmeve in zunanjepolitično oddajo Globus, ki jo je tudi urejala.

Poznavanje italijanske politike in družbe je obeležila tudi v treh knjigah. Oblast brez obraza (2010) orisuje moč italijanske mafije. Zadnji rimski cesar (2010) govori o razpadu italijanskega strankarskega sistema in političnem projektu Silvia Berlusconija. V zadnji knjigi, Od Benedikta do Frančiška (2014), ki je izšla tudi v ponatisu, Mojca analizira ozadje odstopa papeža Benedikta XVI. in razloge za izvolitev papeža Frančiška. Za svoj literarni prvenec, kriminalni roman Pogodba (2018), je Mojca Širok prejela knjižno nagrado modra ptica. Pogodba je prvi del trilogije Rim-Ljubljana-Bruselj, Evidenca, drugi del, je izšel leta 2021, tretji del z naslovom Praznina pa 2023.

 

—————————

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

„Podkast sofinancira Evropska unija v okviru programa Evropskega parlamenta za dejavnosti obveščanja. Evropski parlament ne odgovarja za informacije in stališča, podana v okviru projekta, niti ga ta ne zavezujejo.“

0 replies on “Evropska četrt 139: Naredimo Evropo spet veliko”