Galette s cigančicami

Galette s cigančicami (foto: Zulejka Javeršek)
cigančice
Cigančice, majhno slovensko jabolko stare sorte, imenovano tudi škrbotinka (foto: Zulejka Javeršek)

Ne veste, kaj je galette? Ne veste, kaj so cigančice? Naj vas potolažim: niste edini. Tudi jaz sem šele pred nedavnim izvedela, kaj so te čudovito zveneče reči. Nekaj okusnega, vam povem. Hrustljavo krhkega, sladko rdečega, jesensko francosko-slovenskega. OK, zdaj vam je že bolj jasno, kajne?

Galette je oblika francoske pite, ki se od običajne razlikuje predvsem po svoji formi. Najkrhkejše testo (pâte brisée) zvaljamo, odrežemo v krog, nadevamo in nato lično zložimo čez nadev iz sadja. Drugi del uganke, cigančice, pa so najbolj ljubka jabolka, kar si jih lahko zamislite. Škrlatno rdeča, kot Evino ali Sneguljčičino jabolko, rdečina olupka pa je včasih tako globoka, da seže tudi v notranjost tega majhnega slovenskega jabčka stare sorte, imenovanega tudi škrbotinka, in tako sicer belo meso obarva rožnato, kot lica prave kmečke neveste. Tako, sedaj veste.

Dve glavni sestavini, pirino moko in cigančice sem dobila od (še-ne-uradne) tašče, ki je mater familias čudovite koroške eko kmetije. V tej piti in tudi sicer rada uporabljam nič kaj avtohtono kokosovo olje najboljše kakovosti, ki je zdravo in okusno, poleg tega pa ga naše gospodinjstvo dobi z blagovno menjavo. Vsekakor lahko namesto tega okusnega pritepenca uporabite zgolj žmohtno slovensko bio maslo.

Ker imam majhnega otročka in se še ne znajdem najbolje v novem domovanju, mi je priprava jabolčne galette vzela več dni, a naj vas to ne prestraši, prav mogoče jo je pripraviti tudi v dveh uricah.

(foto: Zulejka Javeršek)

Testo (pâte brisée)

120 g presejane polnovredne pirine moke

60 g bio bele moke

½ čajne žličke soli

1 čajna žlička trsnega sladkorja

50 g bio masla

60 g kokosovega olja

3-4 jedilne žlice ledeno mrzle vode

Maslo in kokosovo olje narežeš na kockice in postaviš v zmrzovalnik za vsaj 15 minut. Po želji lahko seveda uporabiš samo maslo ali zgolj kokosovo olje, ampak kombinacija je super okusna (in ugodna tudi kar se ekonomskega ter zdravstvenega vidika tiče).

Sočasno z maslom in kokosovim oljem v zmrzovalnik postaviš še skodelico vode.

Suhe sestavine daš v posodo ali v mešalnik, dobro premešaš. Dodaš polovico maščob in premešaš, nato še polovico. Dodaš 3 žlice ledeno mrzle vode in po potrebi še eno. Mešaš lahko seveda tudi ročno. Ko se moka in maščobe sprimejo v koščke velikosti grahkov, testo zelo na hitro pregneti, nekajkrat prepogni in z dlanjo močno pritisni ob podlago, ter ga oblikuj v disk. Če so v testu vidni majhni koščki maščob, si lahko čestitaš – tako namreč mora biti, če hočemo, da bo testo res krhko. Disk zavij v prozorno folijo in shrani v hladilniku. Ohlaja naj se najmanj 1 uro.

Pomembno: Testo mora biti ves čas zelo mrzlo. Če vse delaš z rokami, si jih lahko ohladiš pod mrzlo vodo.

(foto: Zulejka Javeršek)

Nadev

mandljev namaz

2 pesti mandljev, zmletih

2 jedilni žlici medu

Zmešaš skupaj, da dobiš gosto pasto. Če ti ni do medu, pač uporabiš sladkor in 2 jedilni žlici poljubne prijete tekočine. Alternativno: namesto mandljevega namaza lahko uporabiš slivovo marmelado.

jabolčni nadev

3-4 cigančice ali druga jabolka stare sorte

1-2 jedilni žlici trsnega sladkorja

cimet

1 jedilna žlica limoninega soka (po želji)

mandljevi lističi za okras

Jabolka razčetveriš, odstraniš pečke, narežeš na tanke krhlje. Lupljenje domačih jabolk je po mojem ena sama potrata, še posebej, če imajo tako seksi olupek, kot ga imajo cigančice. Potrosiš s cimetom in sladkorjem ter zmešaš z limoninim sokom.

japka
(foto: Zulejka Javeršek)

In zdaj vse skupaj …

Testo vzameš iz hladilnika 5-10 minut preden ga misliš valjati.

Pečico ogreješ na 220°C.

Testo na peki papirju razvaljaš pol centimetra debelo in s pomočjo tortnega modela izrežeš lep krog.

Premažeš z mandljevim namazom in pri tem pustiš 3-4 centimetre roba.

Na mandljev namaz naložiš tanke jabolčne krhlje.

S pomočjo peki papirja rob testa zavihaš čez nadev, zložiš ga kot harmoniko.

Sedaj lahko galette previdno prestaviš v pekač. Pred peko jo za 10 minut postaviš v hladilnik.

Galette postaviš v pečico in temperaturo zmanjšaš na 190°C. Pečeš 30 minut oziroma toliko časa, da testo zlato porjavi. 10 minut pred koncem peke lahko potrosiš z mandlji v lističih, samo tako, zaradi lepšega. Ko jabolčno galette vzameš iz pečice, naj še kakih 10 minut odstoji.

Postrežeš toplo ali sobne temperature, super je s smetano ali vanilijevim sladoledom –  pa tudi kar sama.

Zulejka Javeršek, avtorica Uglašene kuhinje

Galette s cigančicami (foto: Zulejka Javeršek)
(foto: Zulejka Javeršek)
(foto: Zulejka Javeršek)

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek). Oktobra: Ekotako, spletni urbani vrt (Hana Repše, Domen Rupnik), Štorovke nekoliko drugače (Slavko Šerod). Hvala vsem!

0 replies on “Galette s cigančicami”