Gimnastika za majhne otroke

Dihalne vaje

Ortopedična gimnastika je čedalje bolj važen zdravstveni činitelj. Moderna velemesta s svojimi nezdravimi predmestnimi stanovanji in pomanjkanjem primernih solnčnih igrišč za otroke vplivajo namreč uničujoče na razvoj mladih telesc, ki dobivajo zato vse mogoče hibe.

Dihalne vaje
Dihalne vaje

Da se to prepreči, so začeli gojiti zlasti Nemci smotreno ortopedično telovadbo, katere namen ni, da pripravlja im ponujoče javne nastope, kakor navadno delajo to razna telovadna društva, temveč da skuša vplivati predvsem v zdravstvenem oziru.

Predvaja za vratno veso
Predvaja za vratno veso

Najznamenitejši na tem polju je Danec Niels Burkh s svojo šolo v Olerupu, a Nemci so sestavili že nepregledno vrsto metod ortopedične telovadbe, ki jemlje izmed znanih telovadnih sistemov predvsem one vaje, ki vplivajo zdravstveno na razne dele telesa ter jih tako prilagodi na razne ortopedično-telovadne aparate.

Dviganje gornjega telesa na poševni deski
Dviganje gornjega telesa na poševni deski

Naše slike nam kažejo nekaj prizorov iz gimnastične metode majorja Neumann-Neuroda za majhne otroke, ki je dosegla že izredno lepe uspehe ter jo v Nemčiji uvajajo že v številne javne in zasebne šole.

Vaje za pravilno držo hrbtišča
Vaje za pravilno držo hrbtišča

Tudi naša telovadna društva že začenjajo posvečati ortopedični telovadbi večjo pozornost, nujno potrebno bi pa bilo, da bi gojile šole, zlasti po mestih in industrijskih krajih, predvsem to vrsto telovadbe.

Vaje za utrditev in popravo stopala
Vaje za utrditev in popravo stopala

 

Vir: Tekst in fotografije – Ilustrirani Slovenec, tedenska priloga Slovenca. Letnik 4, številka 10 (1928). Digitalna knjižnica Slovenije.

 

0 replies on “Gimnastika za majhne otroke”