Gospodinjski podcasti: Barbara Nemec

Barbara Nemec (foto: osebni arhiv)
Barbara Nemec (foto: osebni arhiv)
Barbara Nemec (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Barbara Nemec, komunikologinja, dopoldne tekstopiska, popoldne mama, ves čas pa dekle iz sosednje ulice. V celoti jo osrečuje piškot, ravno prav pomočen v čaj, v slabo voljo pa (ne)strpnost na cesti, ki kot jetra družbe odslikava vsakokratno stanje našega skupnega duha. Občasno napiše grenko-sladek zapis na svojem blogu Rokodelski egotrip, na Twitterju pa se jo poišče pod imenom @Bronte72.

Naj v uvodu povem, da podcastov ne poslušam prav zelo dolgo in ne toliko, da bi jih dvainštirideset stresala izza ovratnika. Za razliko od mojega življenjskega sopotnika, ki jih posluša, odkar so našli pot do prvih ušes, si ne zaveže čevljev, ne da bi imel že v ušesih namontirane slušalke in svojo izbiro podcastov vsaj dvakrat na teden vlači s seboj na vrh Šmarne gore ter morda še enkrat toliko na večerno tekanje … moja izbira ostaja z menoj za likalno mizo. Ali za rezalno desko v kuhinji. Ali morda na kolenih v kopalnici, kjer z menoj pomiva tla.

Kar želim reči je, da sem v bistvu le mama, ki posluša podcaste. In to zato, ker so ti vnesli v sicer zoprna, rutinska opravila, kar veliko veselja. Pravzaprav je urejenost stanovanja in dovršenost kosila precej odvisna od tega, ali so na voljo novi. Pretežno spodaj zbrani. Torej:

GLAVE

Screen shot 2013-12-04 at 6.41.29 PMKi je podcast o Igri Prestolov. Tako vsaj piše na spletni strani. To ni čisto res (sama nisem gledala Igre prestolov in je ne nameravam) – je podcast o dobrih televizijskih nadaljevankah. Ali šovih. Ali filmih. Občasno tudi o spolnem življenju papagajev. Poslušam jih (in brundaje debatiram ali komentiram zraven) zato, ker sem ljubiteljica dobre televizije, dobrih (roko na srce predvsem britanskih) nadaljevank, dobre dramaturgije, dobre zgodbe. Med drugim to pomeni tudi, da se z vsem povedanim ne strinjam vselej ali pa menim, da so kaj zelo (po mojem mnenju, da se razume) izpustili. So odličen vodič po tem, kar ste morda že gledali, še niste gledali ali bi morali gledati.

Glave si vselej prihranim za likanje, ki ga mrzim iz dna srca.

(Opomba: Anže je vmes že popravil opis Glav :))

metincajMETIN ČAJ

Metino listo sem našla povsem po naključju in od takrat sem ji zvesta. Zastrigla sem z ušesi, ko se je v desnem robu ekrana pojavil še Metin čaj. Zakaj poslušam – ker potisnejo v moje razmišljanje teme ali probleme, ki so prej ali bi sicer švignili mimo. Ker uspešno odprejo, podprejo kar nekaj vprašanj in samo-izpraševanj.

Metin čaj mi dela družbo med pripravljanjem kosila. In včasih si zraven res zacopram čaj.

Screen shot 2013-12-04 at 6.51.49 PMTOPLOVOD

Poslušam, kadar zamudim na programu. Potrebuje posebno predstavitev? Cenim duhovitost, cenim humor, cenim zajedljivost, cenim cinizem. In perspektivo, ki se na lahko-da-že dobro premečkano tematiko, postavi na novo.

Spremljevalec med večernim šivanjem & rokodelskim ustvarjanjem.

RICKY GERVAIS & KARL PILKINGTON

(vir: www.therickygervaisshow.com/)

Ti podcasti niso novi (stari so 12 let), vendar so mi ljubi, ker od tu podcast izraz poznam. Ker jih še vedno nisem poslušala prav vseh, so na moji listi. Ne zaradi Rickyja Gervaisa, komika, ki ga nekateri cenijo, jaz pa ne maram preveč, temveč zaradi Karla Pilkingtona pa. A poznate Karla Pilkingtona? Ne? Sedaj imate priložnost. O njem nima smisla pisati na kratko, ljubše ga je spoznati. Njegove možgane bodo še posthumno analizirali in preučevali, da vidijo, kako so zvezani. Mnogi dvomijo, da je resnična oseba. Osebno menim, da takšnega scenarija ni mogoče napisati.

Ta podcast pride na vrsto občasno, za generalke po stanovanju.

Screen shot 2013-12-04 at 6.53.23 PMSTUFF YOU SHOULD KNOW

Revija Radar? No, ti podcasti so prav to. O kastraciji, o čokoladi, o šahu, o naravnih nesrečah, o tem, ali lahko umrete od strtega srca, o ščurkih, zgodovinskih dogodkih, nenavadnih hišah. Majhna prodajalnica vsega torej. Včasih so v pomoč pri zapolnjevanju lukenj v znanju, včasih niti ne.

Primerni za vse, ki se jim upira čiščenje kopalnice.

WITNESS

Screen shot 2013-12-04 at 6.55.39 PMZgodovina, upovedana z besedami tistih, ki so bili tam. Od Stasi vohunov, bombardiranj v Bejrutu, do smrti Dylana Thomasa. Kratka pričevanja, okruški zgodovine iz prve roke.

Poslušam jih med sesanjem – 10 minut, kolikor trajajo, je več kot dovolj za moje druženje z vakuumskim sesalcem.

 

In nekje na tej točki so gospodinjska opravila končana in stanovanje v najlepšem redu.

 

0 replies on “Gospodinjski podcasti: Barbara Nemec”