Idealna enajsterica prvenstva 2014

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

IDEALNA ENAJSTERICA PRVENSTVA 2014

Vratar: Miro Cerar (SMC)

Branilci: Dejan Židan (SD), Romana Tomc (SDS), Bojan Starman (Državljanska lista),

Vezisti: Luka Mesec (Združena levica), Ljudmila Novak (NSi), Karl Erjavec (DeSUS), Tanja Fajon (SD)

Napadalci: Janez Janša* (SDS), Alenka Bratušek (Zavezništvo AB), Violeta Tomić (Združena levica)

Rdeč karton: Janez Janša (SDS)

Kapetan ekipe: Miro Cerar (SMC)

Selektorka: Nataša Briški (ML)

Kar nekaj časa mi je vzelo, da sem sestavila izbrano enajsterico. Kriterij za izbor so bili rezultati, upoštevala pa sem tudi spolne kvote. Na seznamu so večinoma igralci in igralke, ki si kruh služijo v slovenski prvi ligi, okrepljeni pa so z legionarkama, ki bosta v novi sezoni tekali po evropskih zelenicah. Nekateri so specialisti na svojih položajih, spet drugi lahko brcajo enkrat z leve, drugič z desne. Za vse pa lahko rečem, da so pustili srce na igrišču. Morda se vam izbor ne bo zdel ravno (ne)idealen, ampak kot bi rekel nekdanji ameriški obrambni minister Rumsfeld: “V vojno greš z vojsko, kakršno imaš in ne, s kakršno bi si morda želel …”.

Državnozborsko prvenstvo se je začelo nekoliko prej od prvotno napovedanega datuma (maj 2015), kar se je poznalo na obisku tekme (51 % udeležba). Kot prvo, fantom in dekletom, kapo dol. In to mislim povsem resno. Stanje je alarmantno, porazi se vrstijo na mnogih prijateljskih in tazaresnih tekmah. Želja po spremembi lahko meso postane, če si to želi vsa ekipa. Pomembno vlogo pri preboju pa bo odigrala tudi navijaška podpora s civilnodružbenih tribun.

idealna_enajstericaIdealna enajsterica torej. V vratih stoji MIRo Cerar, ki je spretno uMIRil igro. Po njem je letelo z vseh topov, pa je klub temu uspel ohraniti mrežo nedotaknjeno. Vzpostavil je odprt, etičen in transparenten sistem sodelovanja z branilci, nežno in modro je v obup spravljal napadalce in zasluženo na koncu osvojil tudi kapetanski trak. Navijači so si po prikazanem zaželeli MIRa. Če ga bodo kot liderja videli tudi kolegi na terenu, pa bo pokazal čas. V ponovljenih posnetkih Cerar sicer deluje nekoliko mezgasto, kar je tviteraš @madpixel komentiral z besedami, da ga Cerar spominja na “vodo od hrenovk”. Komentator Andrej Stare pa bi lahko ob njegovi zmagi morda vendarle drugič zapel: “Kaaaakor vihar je krenil Miro Cerar”. Kakorkoli že, Miro Cerar je ta hip hudo vroče blago.

Branilska linija: Židan – na levi, Tomc – na desni, Starman – libero. Stebri obrambe. Za marsikoga bo Starmanovo imenovanje morda presenečenje, saj je s klubom (DL) ravno nazadoval v drugo ligo, a ga je prevzel v tako katastrofalnem stanju, da bi bilo kaj več verjetno nemogoče doseči. Starman sicer ve, kaj dela, igral je v resnih sredinah (Alpina, Planika, Jelovica, Mura), v kriznih časih zna ohraniti trezno glavo in ni izključeno, da ne bo dobil povabila na kakšno od prvoligaških pozicij. Starmanu delata družbo Tomc in Židan, slednjemu morebiti manjka malo samozavesti, a je ima Tomc toliko več za oba, plus, gospa je neke vrste Luis Suarez, samo, da nje nikoli ne dobijo. Takšne obrambne igralce, ki užgejo na polno in znajo potem tudi prepričljivo odigrati “Kaj, jst?!” pa včasih potrebuješ. Kadar ne gre zlepa, je pač treba koga spotakniti. Dobra obramba je najboljši napad.

Sredina: Mesec – gverila, Novak – desno, Erjavec – po potrebi, lahko levo in desno, Fajon – levo. Novak, Erjavec in Fajon so preverjeni v različnih bitkah. Mesec sanja, kot bi bil za Luno, z odprtimi očmi, ampak drzno in to je tisto, kar me je prepričalo. Če bi pred tisočletji naši predniki poslušali tiste, ki so govorili, kaj vse je nemogoče in česa vsega se ne da, potem bi bili še danes v votlinah.

Napad: Janša*, Bratušek, Tomić. Obe dami je sicer imenitno gledati tudi na nasprotnih bregovih, saj obe krasi pitbulska narava. Bratušek je požela nekaj uspehov v zadnjem letu, umirila igro, dajala gole in na koncu grdo pogrnila v boju z Zokijem. A bojevitosti ji ne manjka, prav tako nepopustljiva pa je tudi Violeta Tomić, ki po veščinah obeta, da bo igra en sam teater.

Mislim, da je bilo to najverjetneje zadnje prvenstvo, na katerem so klubi nastopili s postavami, kakršne so nas z nekaj izjemami “razveseljevale” zadnji dve desetletji. S počasno in predvidljivo igro, zgrešenimi podajami in grdimi potezami so pogosto onesposobili tudi igralce iz lastnih vrst. Komentatorji so si enotni, da so odigrali svoje, za tek na daljše proge pa je začelo zmanjkovati moči. V nogah in glavah. Kako vemo, da je čas za pomladitev ekipe? Ko si začnejo glavni igralci izmenjavati številke dohtarjev za preglede prostate. Mladi niso več za Luno, ampak prihajajo v ospredje in pogumno trkajo na vrata A reprezentance. Za naslednje prvenstvo bomo ekipo pomladili. Do takrat pa, enotni zmagujemo!

 

*Pred prvenstvom je bil izključen naš Messi, najboljši napadalec JJ. Zalotili naj bi ga pri podkupovanju nasprotnikov, nakar je še pljunil sodnika.

 

Kolumna je bila izvorno objavljena v Poletu, tedenski prilogi Dela, ki izhaja vsak četrtek v mesecu.

 

Zapisi Nataše Briški:

O joškah in pimpekih

Pred uporabo natančno preberi navodila

Če se lahko izgubim, obstaja velika verjetnost, da se izgubila tudi bom.

Pa kaj ti sploh delaš

Politična kampanja za leto 2014

Riba smrdi pri glavi

Kdo je nor?

Preveč dobrega ali kako razumeti ne, hvala

 

0 replies on “Idealna enajsterica prvenstva 2014”