Jan Žorž, ustanovitelj in direktor Zavoda Go6

Jan Žorž
Jan Žorž (foto via Kiberpipa)
Jan Žorž
Jan Žorž (foto via Kiberpipa)

1. Kdo si in kaj počneš?

Ustanovitelj in direktor Zavoda Go6, krovne neprofitne slovenske organizacije in iniciative za prehod na IPv6. Prizadevamo si za ozaveščanje, izobraževanje, svetovanje in pomoč pri uvajanju IPv6 internetnega protokola na področju Slovenije in širše.

Profesionalno se z računalništvom ukvarjam že 21 let, od tega 18 let na področju Interneta. Sem eden od pionirjev SiOL-a, saj sem bil del tehnične ekipe od samega začetka leta 1996, kasneje pa sem se specializiral za audio/video streaming in razvoj novih servisov in tehnologij. IPv6 uprabljam za svoje projekte že 12 let in mi je pravzavprav bližji od IPv4, saj ga – po pravici povedano – bolje poznam in pogosteje uporabljam, saj omogoča precej več – predvsem pa so popravljene nekatere vitalne napake legacy protokola (IPv4) :).

Aktivno participiram v več svetovnih tehničnih skupnostih, najvidnejši sta RIPE in IETF, kjer imam napisanih nekaj dokumentov, omenil bi le zelo uspešen RIPE-501 dokument, ki je v bistvu priporočilo, kako zahtevati podporo IPv6 standardom, ko naročamo opremo – dokument je preveden v več kot 10 jezikov in uporablja ga kar nekaj držav in velikih podjetij po svetu. Drugi omembe vreden dosežek je RFC6346 Internetni standard, pri katerem sem sodeloval s svetovnimi legendami Interneta kot je Randy Bush in Steven M. Bellovin.

Randy Bush
Randy Bush

Go6 projekt je postal svetovna uspešnica in tako veliko potujem po svetu kot vabljen predavatelj – bil sem že od Brazilije, Norveške, Litve, Omana pa do večine evropskih držav, kjer sem predstavil naše dosežke pri uvedbi IPv6 v Sloveniji in turneja se še vedno nadaljuje. Menda se me je prijel vzdevek “IPv6 frequent flyer” :).

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Za osebno uporabo imam MacBook Air 11″ z 4GB RAMa in 128GB SSD. Odkar sem prvič prešel na Mac platformo leta nazaj se od nje ne ločim več, saj enostavno – dela. Za svoje delo rabim zanesljivega “partnerja” in Mac me še ni pustil na cedilu, ko dvignem pokrov zaslona nadaljujem delo v nekaj sekundah in sistem “rebootam” samo takrat, ko so sistemske posodobitve – ja, tako zanesljiv je ta sistem.

Za razvoj in delo imam nekaj “rackov” opreme v Go6lab-u, od Paloalto Networks Firewalla, do nekaj Cisco naprav (recimo ASR1002), več HP strežnikov z Linuxom, nekaj Juniper routerjev, Mikrotik routerje (kar zajetno število njih), nekaj switchev, in še in še bi lahko našteval. Go6lab je IPv6 laboratorij, kjer razvijamo nove protokole in servise na podlagi predlogov RFC standardov, ki so še v procesu standardizacije, tako da imamo v labu skritih kar nekaj zadev, ki nam omogočajo vpogled v možne prihodnosti Inteneta in načinov komuniciranja, ki se utegnejo iz tega razviti.

3. In kakšno programsko?

Večino operacijskih sistemov, ki so na voljo – razen Microsoft Windowsov. Za “desktop” uporabo imam Mac OSX, kar pomeni da Windows platforme v svojem okolju ne potrebujem. Za email uporabljam Thunderbird, saj edini lahko prežveči količine pošte, ki jo dobivam, za splet pa Chrome, ki je še najhitrejši med obstoječimi.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Svet že spreminjam po svoje, obstaja pa nekaj pretrdih orehov. (hecam se 🙂 ). Fino bi bilo, če bi nekdo svetu razložil razliko med Internetom in svetovnim spletom, saj 99,9% ljudi splet razume kot Internet, kar je pa daleč stran od resnice. Internet je omrežje povezanih omrežij, internetna protokola sta pa trenutno dva – IPv4 in IPv6. Na Internetu imamo nekaj deset tisoč različnih storitev, nekateri napogosteje uporabljani so email (SMTP/POP3/IMAP), splet (HTTP), prenos datotek (FTP), povezovanje na oddaljene sisteme (SSH/TELNET) in še mnogo drugih. Svetovni splet je le ena od storitev na Internetu, ki skrbi za dostopnost in prenos vsebin do uporabnikov. Od kje torej ideja, da je splet Internet? Naj se spletni strokovnjaki nehajo imenovati internet strokovnjaki, ker to niso. Ljudje kliknejo na Facebook ali Google in to pojmujejo kot Internet.

Če bi lahko šel v preteklost, bi verjetno poizkusil preprečiti uvedbo NAT mehanizmov na Internet. To je najslabša stvar, ki se je zgodila Internetu in trenutno celo grozi, da ga bo čisto pokopala, če ne bomo kaj ukrenili.

5. Kaj bi ustvaril oz. kreiral, če ne bi bilo omejitev?

Omejitve? Ah, ja, včasih slišim, da obstajajo v glavah nekaterih ljudi. Ustvarjam in počnem natančno tisto, kar si zamislim in kar mi je všeč – in to bom počel tudi naprej. Richard Bach je v Iluzijah lepo zapisal:

“Razpravljaj o omejitvah in postale bodo tvoje…”.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup. Preberite, kaj so odgovarjali Jure PečarPrimož VerdnikBoštjan JerkoAndraž ToriBlaž MagdičBorut Kumperščak in Mladen Prajdić.

0 replies on “Jan Žorž, ustanovitelj in direktor Zavoda Go6”