Januar 2017: Ženske v časopisnih medijih

(foto: Couleur via Pixabay)

Kako so časopisi razdeljevali svoj prostor v mesecu januarju? 72 % so ga, ko govorimo o intervjujih, kolumnah in komentarjih, zasedali moški, 28 % pa ženske, to je pokazala zadnja Klipingova analiza deleža žensk v medijih. 

Spremljali smo naslednjih 11 časnikov: Delo, Delo – Sobotna priloga, Demokracija, Dnevnik, Finance, Mladina, Nedeljski dnevnik, Nedelo, Primorske Novice, Reporter in Večer.

DELEŽ PO SPOLU – VSI MEDIJI SKUPAJ

DELEŽ PO SPOLU – INTERVJUJI (LEVO), KOLUMNE/KOMENTARJI (DESNO)

Med vsemi analiziranimi časopisi je bila med intervjuvanimi vsaka peta ženska, 21 % smo jih našteli, kolumnistk in komentatork pa je bilo nekaj več, 31 %.

Največji delež kolumnistk, komentatork ali intervjuvank so imele znova Primorske Novice (51 %), najmanjšega pa spet Delo – Sobotna priloga (6 %).

DELEŽ SPOLOV MED INTERVJUVANIMI (januar 2017)

Vemo, da številke ne govorijo celotne zgodbe, da je razlogov za podatke, kakršni so, več, brez dvoma pa dajejo podlago za razmislek o prevladujočih medijskih vzorcih in družbenih trendih. Še posebno, kar se tiče zastopanosti žensk v časopisnih medijih.

Do naslednjič!

O sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o.

Ženske v medijih je oddelek Metine liste, ki v sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o., družbo za spremljanje in analizo medijev, spremlja slovenske medije in beleži, kako pogosto dobijo priložnost, da v studiu povejo svoje mnenje strokovnjakinje in kako pogosto strokovnjaki.

Med majem 2014 in majem 2016 smo mesečno spremljali najbolj gledane informativno-analitske oddaje na slovenskih televizijah (OdmeviStudio CityTarča, 24ur Zvečer, Danes (Planet TV), Svet na Kanalu A) od oktobra 2016 so na vrsti časopisi in revije (Delo, Dnevnik, Večer, Finance, Reporter, Mladina, Delo – Sobotna priloga, Primorske Novice, Demokracija, Nedelo, in Nedeljski dnevnik.).

ARHIV ANALIZ je dostopen na TEJ povezavi.

  • DECEMBER 2016 (75 % M, 25 % Ž), najvišji delež žensk beležijo Primorske novice (48 %), najnižjega Delo – Sobotna priloga (10 %)
  • NOVEMBER 2016 (73 % M, 27 % Ž), najvišji delež žensk beleži Nedeljski dnevnik (69 %), najnižjega Reporter (4 %)
0 replies on “Januar 2017: Ženske v časopisnih medijih”