Je stekleni strop res samo iluzija v naših glavah?

Foto: Ryan McGuire via Gratisography.

Moj tokratni zapis je zelo kratek, saj je zelo žalosten. Pred vrati je ponedeljek, 25. marec (mesec žensk?) leta 2019 (zelo pomemben podatek).

V državi, ki se rada pohvali, da je na področju spolne enakopravnosti v samem vrhu, smo konec tedna vsi zaposleni prejeli sporočilo, v katerem je bila predstavljena sestava Senata Univerze v Ljubljani Fakultete za elektrotehniko za mandatno obdobje 2019-2023.

Novi Senat sestavlja 25 članov. Med njimi 25 kolegov in 0 kolegic.

Za nepoznavalce zaznamek – sam(a) ne moreš kandidirati v Senat. Lahko te predlaga le tvoja katedra.

Odstotek žensk, raziskovalk in pedagoginj na naši fakulteti je 27 %. Med njimi tudi svetovno uspešne in mednarodno priznane znanstvenice in raziskovalke. Kaj torej delamo narobe? Ali je stekleni strop res samo iluzija v naših glavah?

Odgovorov nimam, saj se ravnam po logiki. Logika pa je v tem primeru odpovedala. Enakopravne mogoče res smo, kaj pa enakovredne? Tukaj smo na samem začetku in bo treba še veliko postoriti.

Besedilo pripravljam doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, ena od 50 žensk iz celega sveta na vodilnih položajih IKT, ki je bila izbrana v programu #HiddenNoMore ter nominiranka za Inženirko leta 2018.

0 replies on “Je stekleni strop res samo iluzija v naših glavah?”