
Sprehod skozi gozd v teh zgodnjejesenskih sončnih dneh ni samo sprostitev, ampak lahko prinese tudi kolateralne koristi, npr. polno košarico privlačno rumenooranžnih lisičk. Lisičke imajo zelo značilno in edinstveno aromo, ki nas spominja na cimet. So zelo obstojne in v hladilniku trajajo skoraj teden dni, vendar postanejo še bolj toge. Vsekakor jih je najbolje uporabiti kar čimbolj sveže. Iz mojega dobrega pol kilograma lisičk sem se namenila narediti pito, ki tekne tako topla kot tudi hladna. Poleg tega sem za pripravo testa uporabila moko, ki ne vsebuje glutena, tako da lahko sedaj okus pite komentiram iz prve roke – naravnost odlična.
SESTAVINE:

ZA TESTO:
150 g kvinojine moke
150 g prosene moke
(če nimate omejitev pri hrani, lahko namesto teh vrst moke uporabite tudi 300 g navadne pšenične moke)
1 jajce
100 g hladnega masla
50 g svežega kremnega sira
žlica hladne vode
sol

ZA NADEV:
1/2 kg svežih lisičk
1 šalotka
2 stroka česna
2 vejici timijana
3 vejice peteršilja
oljčno olje
sol in poper
3 jajca, 150 g svežega kozjega sira ali pa navadne skute, 100 g svežega kremnega sira, 3 žlice kisle smetane, pest naribanega parmezana, sol in poper.

PRIPRAVA:
Najprej sem pripravila testo za pito. Iz vseh navedenih sestavin sem na hitro zamesila testo. Uporabila sem kar multipraktik, da se je zmes čim manj segrevala. Testo sem zavila v plastično folijo in ga pustila počivati v hladilniku dobre pol ure. Vmes sem naredila nadev.
Na oljčnem olju steklasto popražila sesekljano šalotko in na hitro prepražila očiščene in narezane lisičke. Nato sem dodala na lističe narezan česen, timijan, solila in poprala ter pražila še kakšno minuto. Na koncu sem gobam dodala še sesekljan peteršilj in jih ohladila.
V drugi posodi sem stepla jajca, jim dodala svež kozji sir, ki je poskrbel za dodatno pikantnost jedi (če ga nimate radi, ga lahko mirno zamenjate s skuto), svež kremni sir (Philadelphia), kislo smetano, parmezan ter sol in poper. Ko so se gobe nekoliko ohladile, sem jih umešala v jajčno mešanico.
Ohlajeno testo sem razvaljala na pomokani površini in z njim obložila namaščen pekač za pite. Testo sem najprej samo pekla pri 180 °C približno 10 minut. Nato sem ga vzela iz pečice in vanj vlila gobov nadev. Pito sem potem pekla še približno pol ure.
To je bil okusen pozdrav prečudoviti jeseni, ki nam bo postregla z obilo zdravih in odličnih sadežev.
P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili naslednje recepte: Zacukana juhica, Sezona marel na kvadrat in Pečene karamelizirane hruške. Hvala vsem!