Jezni ptiči vedo, kje ste doma

Ob vseh odmevnih dogodkih glede hranjenja podatkov o navadah uporabnikov, kjer sta bila večinoma udeležena in s strani uporabnikov ter nadzornikov obdelovanja informacij obtoženi spletni strani Facebook in Google, se malo bolj skrito očem uporabnikov dogaja še ena “vojna” proti zasebnosti – spremljanje trenutne lokacije uporabnikov mobilnih naprav.

Internet na mobilnih napravah zelo dolgo ni zaživel, saj je bil enostavno prepočasen in predrag. Tudi če je kdo na mobilniku preverjal elektronsko pošto, je to počel samo občasno. Izjema so bili predvsem poslovni uporabniki z mobilniki BlackBerry, kjer količina prenosa podatkov ni bila omejena, tako da jih je mobilnik takoj obvestil o vsakem prejetem sporočilu z utripajočo diodo (kar je za marsikoga postalo moteče, radovednost pa je uporabnike premagala tudi v prostem času, tako da so še takrat brali službena sporočila).

Mobilniki z operacijskimi sistemi Apple iOS in Android so to v marsičem spremenili, saj se je zelo povečal odstotek uporabnikov, ki so preko mobilnikov praktično neprekinjeno povezani s svetom. Za to imajo zasluge tudi pogovorne aplikacije za mobilne telefone, kot sta Facebook in Twitter, saj omogočata enostavno sporočanje in prejemanje novic ter tudi pošiljanje fotografij.

Poleg neprestane povezave pa imajo sodobne mobilne naprave vgrajen tudi GPS, ki omogoča izračun trenutne lokacije mobilne naprave s poslušanjem signalov GPS satelitov. Za marsikoga je to zelo koristna dodatna funkcija, saj že skoraj v celoti nadomešča namenske GPS naprave, večinoma uporabljene v avtomobilih za iskanje poti. Ponuja pa tudi množico dodatnih storitev, povezanih s sprotnim prejemanjem informacij s spleta (primer take zelo uporabne aplikacije je LPPBus, ki prikaže lokacije najbližjih avtobusnih postaj ljubljanskega potniškega prometa in tudi sprotno osvežene čase naslednjih prihodov).

Neprestano preverjanje lokacije uporabnika pa ima slabo stran – poveča porabo, tako da baterija zdrži manj časa. To je bilo še posebej opazno ob prihodu iPhone 4s, ki mu je baterija zelo hitro pešala, zato so kot začasno rešitev predlagali izklop funkcij, ki so neprestano preverjale GPS lokacijo.

Medtem ko Apple dostop do mnogih podatkov omejuje (ga zadrži zase), pa je po drugi strani Android precej bolj odprt navzven. To pomeni, da so podatkovne datoteke bolj enostavno dostopne aplikacijam. Tudi Android uporabnika pred namestitvijo aplikacije opozori, do česa bo le-ta lahko dostopala, vendar mnogi uporabniki opozorila prezrejo, saj je želja po igranju igrice ali uporabi aplikacije večja, kot tveganje izgube zasebnosti. Tako mnoge aplikacije zahtevajo tudi dostop do lokacijskih podatkov – med njimi je naprimer priljubljena igrica Jezni ptiči (Angry Birds). 

Zakaj avtorje aplikacij sploh zanima vaša lokacija? Seveda zaradi oglaševanja. Bolje se proda oglas restavracije v vaši bližini, kot oglas restavracije v nekem oddaljenem kraju, ki ga morda nikoli ne boste obiskali. Poleg oglaševanja je lokacija zanimiva za storitve, ki omogočajo iskanje izgubljenega ali ukradenega mobilnega telefona. Apple iOS ima temu namenjeno aplikacijo Find My iPhone, ki omogoča spremljanje trenutne lokacije telefona preko spleta (na telefonu lahko prikažemo tudi obvestilo, ga na daljavo zaklenemo ali celo izbrišemo vsebino). Za Android je primerljiva aplikacija Where’s My Droid. Znanec je naprimer s pomočjo te aplikacije lociral taksi, v katerem je pozabil svoj mobilni telefon.

Vendar pa se v zadnjem času pojavlja vse več aplikacij, ki dostop do lokacijskih informacij omogočajo tudi drugim osebam, ne samo lastniku. Taki vohunski programi omogočajo prikaz lokacije uporabnika, spremljanje prejetih in poslanih SMS sporočil ter poslušanje posnetkov telefonskih pogovorov v obliki zvočnih posnetkov. Nekatere aplikacije omogočajo tudi vklop mikrofona mobilnega telefona na daljavo. Dovolj je, da žrtev mobilni aparat za nekaj časa izpusti izpred oči in že lahko nekdo namesti tovrsten program (zato je smiselno zaklepati telefon z uporabo PIN kode).

Kaj lahko uporabniki mobilnih telefonov sploh naredimo? Ena od možnosti je, da se delovanje GPS vklaplja samo po potrebi. Pomembno je tudi spremljanje, kaj kateri od aplikacij dovolimo – plačljive verzije aplikacij, ki ne prikazujejo oglasov, običajno tudi ne zahtevajo spremljanja lokacije. Pomaga tudi uporaba raznih protivirusnih programov za mobilne telefone, ki omogočajo zaznavanje vohunskih programov.

V prihodnosti sicer lahko pričakujemo še množico uporabnih storitev, ki bodo vezane na trenutno lokacijo uporabnika. Tako da bomo uporabniki pred težko dilemo – še naprej onemogočati dostop do svoje trenutne lokacije ali izkoristiti prednosti teh storitev.

 

Dalibor Cerar, strokovnjak za računalniško varnost

(@dcerar)

 

0 replies on “Jezni ptiči vedo, kje ste doma”