Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 6. del

Tako kot v prejšnjih sezonah, bralna priporočila naših intervjuvank in intervjuvancev. 27 knjig, ki odstirajo nova obzorja.

#MetaPHoDcast

Kineziologinja Joca Zurc (34. zapis) rada ob prostih jutrih kot diplomantka Pedagoške fakultete z veseljem poseže po pravljicah. Knjige, kot so Heidi, Marinka, Skrivni vrt in Grimmove ter Andersenove pravljice nas učijo o življenju in kažejo poti, ki jih je vredno izbrati. Vsem obiskovalcem Japonske priporoča v branje delo Ane Karlin: Japonske Novele

Inženir tehniške varnosti Peter Kočman (101. podkast) priporoča knjigo o osebnostni rasti z naslovom Menih, ki je prodal svojega ferarrija, avtorja Robina Sharme.

Biokemik Jakob Rupert (103. podkast) predlaga, da v roke vzamete knjige Skrivna zgodovina, avtorice Donne Tartt,  Rule Britannia, avtorja Danny Dorling in avtorice Sally Tomlinson ter Free Will Sama Harrisa.

Kognitivni nevroznanstvenik, Kristijan Armeni (105. podkast) v branje priporoča knjige: Jim Holt Why Does the World Exist, John Carreyrou Bad Blood in Michel Houellebecq Serotonin

Ekonomist Andrej Srakar (106. podkast) predlaga knjigo od Niklasa Luhmanna z naslovom “Soziale Systeme: Grundrisse einer allgemeiner Theorie.”

Meteorologinja Nina Črnivec (107. podkast) v branje priporoča še vedno aktualno posebno številko Mladine: Vroči planet, namenjene podnebnim spremembam, ki jo je spisal in uredil Staš Zgonik (Metin čaj), serijo knjig o podnebju Lučke Kajfež Bogataj.

Kineziolog Tim Podlogar (109. podkast) vsem, ki vam je blizu vzdržljivostni šport, predlaga knjigo Alexa Hutchinsona Endure,

Matematičarka Anja Petković (110. podkast) je zbrala kup zanimivih knjig, in sicer: Sapiens: Kratka zgodovina človeštva, Homo deus: Kratka zgodovina prihodnosti in 21. nasvetov za 21. stoletje avtorja Yuvala Noaha Hararija; Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup, avtorja Johna Carreyroua; Rojstvo teorema, avtorja Cedrica Villanija; Stric Petros in Goldbachova domena (Uncle Petros and Goldbach’s Conjecture), avtorja Apostolos Doxiadisa.

Biolog Rok Šturm (111. podkast) rad poseže po katerikoli knjigi avtorja Kurta Vonneguta in v branju priporoča še knjigo The Song of The Dodo avtorja Davida Quammena.

Mikrobiologinja Katarina Bačnik (112. podkast) v branje priporoča poljudno znanstveno knjigo o virusih A planet of Viruses, avtorja Carla Zimmerja.

Antropologinja in etnologinja Ana Svetel (113. podkast), ki je tudi sama pesnica (pesniška zbirka Lepo in prav) in pisateljica (zbirka kratkih zgodb Dobra družba), v branje priporoča A Women in the Polar Night Cristiane Ritter, avstrijske pisateljice in slikarke, ki je leta 1934 skupaj z možem odšla na Svalbard in tam v odročni kolibi preživela skoraj leto dni. V branje pa predlaga tudi esejistično knjigo Jureta Jakoba, Hiša in drugi prosti spisi.

Zgodovinarka Maja Lukanc (115. podkast) v branje predlaga knjigo Curtains of Lies, avtorice Melisse Feinberg, in roman Laurus, avtorja Evgenija Germanoviča Vodolazkina.

Raziskovalka na področju mednarodnih odnosov Nina Pejič (116. podkast) v branje priporoča knjigi AI Superpowers: China, Sillicon Valley and the New World Order avtorja Kai-Fu Leeja in Educated, avtorice Tare Westover. 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 6. del”