Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 7. del

Tako kot v prejšnjih sezonah podajam bralna priporočila naših intervjuvank in intervjuvancev. Tu je naslednjih 26 knjig, ki odstirajo nova obzorja.

Fizičarka Lara Ulčakar (118. podkast) predlaga v branje trilogijo Remembrance of Earth’s Past, avtorja Liu Cixin, in Neznosno lahkost bivanja Milana Kundere.

V 120. podkastu priporoča psihologinja Urška Smrke branje s področja bivalnega okolja in sicer knjigo The Death and Life of Great American Cities, kritiko urbanistične politike v ZDA v 50. letih.

Farmacevtka Lučka Bibič (121. podkast) priporoča v branje avtobiografijo Michelle Obama Moja zgodba.

Biokemičarka Angelika Vižintin (123. podkast) je odkrila uporabne nasvete za produktivnost in strukturiranje znanstveno-raziskovalnega procesa v knjigi Creativity in Research: Cultivate Clarity, Be Innovative, and Make Progress in your Research Journey.

Pravnica Pika Šarf je v 124. podkastu predlagala v branje knjigi avtorice Sally Rooney Pogovori s prijatelji in Normalni ljudje in v tem letu pa še posebej Virus Tadeja Goloba.

Magistra prehrane in biomedicine Tina Goršek Šparovec (125. podkast) priporoča v branje The Art of Statistics Davida Spiegelhalterja.

V 126. podkastu smo gostili biologa Timoteja Turka Dermastio, ki se navdušuje nad knjigami o raznovrstnosti narave. V branje predlaga knjigo Največja predstava na Zemlji Richarda Dawkinsa, 21. nasvetov za 21. stoletje Yuvala Noaha Hararija in najnovejšo knjigo Davida Attenborougha A Life on Our Planet.

Pravnik Luka Mišič (127. podkast) je pripravil pravi seznam knjig in sicer predlaga: Zapiski iz mrtvega doma Fjordorja M. Dostojevskega, risoroman avtorja Abela Lanzaca in ilustratorja Christopherja Blaina Weapons of Mass Diplomacy, strokovno knjigo The Strains of Commitment:The Political Sources of Solidarity in Diverse Societies, urednikov Keitha Bantinga in Willa Kymlicka, ter knjigo Norci pomorci Goroslava Vukšića.

Nino Beguš, raziskovalka transformacij človeka (129. podkast), je navdušila knjiga Anonimna tehnologija Andreja Tomažina. Poleg te pa v branje predlaga še Klara and the Sun Kazaua Ishigure, Dune Franka Herberta in znanstveno fantastiko The Three Body Problem Liuja Cixina.

V 130. podkastu smo gostili arehologinjo Marto Hlad, ki priporoča v branje knjigo Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men, britanske avtorice Caroline Criado-Perez, in stripe švedske avtorice Liv Strömquist.

Psiholog Žan Lep (131. podkast) v branje priporoča kratke zgodbe Alice Munro.

Sedmo sezono Meta PHoDcasta smo sklenili s pogovorom z jezikoslovcem Luko Horjakom (132. podkast), ki priporoča knjigo Sedma funkcija jezika Laurenta Bineta. 

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.
0 replies on “Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 7. del”