Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 8. del

Kot je v navadi po vsaki sezoni, predstavljam priporočila za branje naših znanstvenic in znanstvenikov, gostov in gostij v Meta PHoDcastu. Tu je 12 knjig, ki odstirajo nova obzorja.

Zdravnica Taja Ložar (133. epizoda) kot tudi molekularna biologinja Tonja Pavlovič (141. epizoda) v branje priporočata knjigo Kralj vseh bolezni, avtorja Siddhartha Mukherjeeja. Tonja pa priporoča tudi njegovo uspešnico Gen.

Bioinformatik Nace Kranjc (134. epizoda) predlaga kar dve knjigi: Sramota, južnoafriškega avtorja Johna Maxwella Coetzeeja, ki je leta 2003 prejel Nobelovo nagrado za književnost, in Beautiful World, Where Are You, avtorice Sally Rooney, ki je bila tudi že omenjena na Meta PHoDcastu.

V 135. podkastu smo gostili socialnega psihologa Žana Mlakarja, ki je v branje priporočil zbirko esejev o človekovem vplivu na okolje The Anthropocene Reviewed, avtorja Johna Greena. Avtor je vodil tudi istoimenski podkast, ki je navdih za knjigo.

Nova sovoditeljica Meta PHoDcasta in biokemičarka Nika Žibrat (136. epizoda) je priporočila eno boljših zgodovinskih fikcij The Seven Husbands of Evelyn Hugo, avtorice Taylor Jenkins Reid.

V 137. epizodi sem se kot nova sovoditeljica Meta PHoDcasta predstavila tudi sama in v branje predlagala LGBTQ+ knjigo Her Name in the Sky, avtorice Kelly Quindlen.

Sociolog in antropolog Mitja Tomažič se je predstavil v 138. epizodi in priporočil knjigo s svojega področja, zbirko esejev Interpretacija kultur, avtorja Clifforda Geertza.

Življenjepis Eno življenje je premalo, avtorja Franceta Cokana, je v 139. podkastu predlagal molekularni biolog Jernej Turnšek.

Fizika Jakoba Robnika (140. epizoda) je navdušila znanstvena fantastika Nočni circus, avtorice Erin Morgenstern.

V 143. epizodi je strojnica Lucija Varšek dodala še en zanimiv predlog in sicer roman Beartown o posledicah kriminalnega dejanja v istoimenskem mestecu, švedskega avtorja Fredrika Backmana.

Zadnji predlog v sezoni pa je dodal fizik Jan Srpčič (146. epizoda), ki za sprostitev riše in si pri tem pomaga s knjigo 3D sketching for absolute beginners, ki jo je napisal njegov sodelavec Lasse Wesseltoft Mogensen.

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

 

0 replies on “Kaj berejo mlade znanstvenice in znanstveniki – 8. del”