Kaj berejo mladi znanstveniki in znanstvenice? – 4. del

Pred dvema tednoma smo povzeli epizode četrte sezone Meta PHoDcasta. S sovoditeljema Zarjo Muršič in Mišelom Cevzarjem smo na kup zbrali naslove knjig, ki so jih poslušalcem v branje priporočili gostje četrte sezone. Našteli smo 28 naslovov.

#MetaPHoDcast

Ekologinja dr. Vesna Lavtižar (31. Zapis), podoktorska raziskovalka na Univerzi v Kobeju na Japonskem, bi se v alternativni raziskovalni karieri morda lotila raziskav na področju književnosti. Še najraje bi se kar sama lotila pisanja knjig in poezije. Med neznanstvenimi knjigami, ki jih je prebrala v preteklosti, bi predlagala Ano Karenino.

Inžinir lesarstva Davor Kržišnik (63. ep.), mladi raziskovalec na Biotehniški fakulteti, poslušalcem v branje priporoča vse knjige Edwarda de Bona, ki govorijo o kreativnosti in kreativnem razmišljanju. V drugi sezoni jih je priporočil tudi biolog Jernej Turnšek.

Na knjižni polici Romana Luštrika (64. ep.), doktorskega študenta statistike, najdemo vse od priročnikov za R (Applied Spatial Data Analysis with R) do zgodovinskih knjig (Band of Brothers, War’s Unwomanly Face) in poljudnejšega branja (Atlas Shrugged). Pa tudi kak doktor roman se najde.

Zarja Muršič (65. ep.) je v času, ko sem jo intervjuvala, brala knjige The Creative Spark (Agustín Fuentes), No is not enough (Naomi Klein) in Fieldwork Fail. Od leposlovja pa je poslušalcem priporočila avtorja Patricka Nessa, ki piše o odraščanju in otrocih.

Zarjin prvi intervjuvanec, etnolog in kulturni antropolog dr. Blaž Bajič (66. ep.) s Filozofske fakultete UL, v branje predlaga knjigo Otroške stvari, avtorja Lojzeta Kovačiča, lani pa se mu je v spomin vtisnilo tudi delo Alfreda Sohn-Rethela Intellectual and Manual Labor: a critique of epistemology.

Psihologinja (67. ep.) Nuša Zadravec Šedivy, mlada raziskovalka na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, je poslušalcem priporočila knjigo Prelomnice, v kateri njen mentor, dr. Diego De Leo, opisuje razmišljanja in dejanja ljudi v stiski.

Mišelov prvi intervjuvanec, grafični tehnolog dr. Jure Ahtik (68 ep.) z Naravoslovnotehniške fakultete UL, je nazadnje prebral znanstveno-fantastično knjigo Ready Player One, ki govori o prihodnosti, kjer ljudje preživimo velik del svojih življenj v virtualni realnosti.

Informatik dr. Jože Bučar (69. ep.), ki je doktoriral na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, priporoča knjigo Rolfa Dobellia z naslovom Umetnost jasnih misli, za katero pravi, da pomaga ozavestiti včasih neučinkovite vzorce v razmišljanju.

Filozof dr. Borut Trpin (70. ep.) v branje priporoča Shakespearjeve drame, izpostavil je Riharda II. Med romani omenja Thomasa Hardya, delo Čista ženska in Laurenca Sterna, Tristram Shandy. Če vam je ljubša poezija, pa predlaga branje pesniške zbirke Kresničke, avtorice Katje Plut. Če pa rada ali rad posegaš po mladinski literaturi, priporoča Roalda Dahla in knjigo Veliki dobrodušni velikan ter zbirko o gospodu Gnilcu avtorja Andyija Stantona.

Antropologinja Anja Pogačnik  (73. ep.) iz Univerze v Edinburghu v branje predlaga cel kup knjig, in sicer: Katherine Boo, Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity, Sarah Rose, For all the Tea in China: Espionage, Empire and the Secret Formula for the World’s Favourite Drink, Nikesh Shukla, The Good Immigrant in Yaa Gyasi, The Homegoing.

Politolog Jernej Štromajer (74. ep.), ki je doktoriral s področja ameriških študij, priporoča knjigo od Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale, ki si jo lahko ogledamo tudi kot serijo na Hulu. Zgodba govori o totalitarnem režimu, v katerem so ženske drugorazredne državljanke.

Biokemičarka Tea Lenarčič (76. ep.) s Kemijskega inštituta, svoj prosti čas rada preživlja v gorah, zato se s pomočjo knjige Vreme in podnebje v gorah izobražuje o vremenskih razmerah.

Rok KimovcElektrotehnik Rok Kimovec (77. ep.) v branje priporoča knjigo Time Reborn teoretičnega fizika Lee Smolina.

Predsednica društva Mlada akademija, biokemičarka Urška Slapšak (80. ep.) s Kemijskega inštituta, bi nam priporočila roman preminulega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, Pot. Pisatelj v knjigi opisuje svoje doživljanje gora.

 

Seznam knjig, ki so jih priporočili mladi raziskovalci in raziskovalke, ki smo jih gostili v Meta PHoDcastu, smo pripravili tudi na koncu prejšnjih treh sezon:

Z novimi epizodami (in novimi priporočili za branje) pa se vračamo septembra.

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Kaj berejo mladi znanstveniki in znanstvenice? – 4. del”