Kaj je bolj prav ČIV ČIV ali VIČ VIČ?

Oboje je prav. Tudi v najboljših ptičjih družinah se namreč včasih zgodi, da se rodi ptiček, ki čivka malo drugače.

Ptiček Binček, junak zgodbice Alenke Unk, namesto ČIV-ČIV poje VIČ-VIČ. V tradicionalnem okolju ptičjega sveta iz okolice Mosteca je Binčkova drugačnost vzrok za zasmehovaje drugih ptičkov. A Binček se ne da in s svojo domiselnostjo kmalu postane heroj očarljivega ribnika v Mostecu.

Alenka Unk, tviterašem/cam poznana kot @drfilomena, v ljubki zgodbici o ptičku Binčku otroke uči sprejemanja drugačnosti. Pripoveduje naj otroci in odrasli ne izključujemo ptičkov in otrok, ki tako ali drugače izstopajo iz povprečja. Saj ta izstopanja delajo ptičjo in človeško družbo tako zelo barvito in lepo.

Otroci, ki se rodijo z rdečim flekcem na obrazku, otroci z govorno napako, motnjami v razvoju, gluhi in slepi, otroci, ki rastejo v istospolnih družinah, otroci iz revnih družin, vsi ti malčki potrebujejo občutek enakovrednosti, sprejetosti in potrditev okolice. Tako Alenka, prevajalka, ki živi ob harmoniji številnih različnih jezikov, ki bogatijo Evropo, kot blogerka dr. filomena, razpeta med Luksemburgom in Ljubljano, otroke in odrasle opominja, da ima svet veliko obrazov in profilov, in da sta za razumevanje drugih in drugačnih potrebni širokosrčnost, radovednost in znanje. 

Alenka Unk je knjigožerka že od malih nog , rojstvo sina pa je v njej prebudilo pravljičarko in ustvarjalnosti dalo prosto pot. S prijateljico, priznano ilustratorko Nino Rupel, sta projekt, ki sta ga že dolgo načrtovali, tako tudi uresničili.

Knjižica z naslovom “2 o nagajivih črkah”, ki poleg Alenkine združuje tudi prrravljico o ibici, ki ima težave s črko R, avtorice Alje Furlan, je Meta, ki obeta. Pri založbi Alba 2000, ki jo vodi Gea Česnik, izide na poseben dan, 29. februarja, ko začnejo tudi zbirati naročila. Stane 26 evrov, naročite pa jo lahko tudi preko elektronskega naslova info@alba2000.si. In kaj je še hudo pri vsej stvari – s pripisom “Metina lista” ob nakupu dobite 15% popust. Fino, a ne :).

Metina lista

0 replies on “Kaj je bolj prav ČIV ČIV ali VIČ VIČ?”