Kaj ti bo doktorat, če nimaš maskare

I am among those who think that science has great beauty. Marie Curie

Pa ne le Marie, ampak tudi pri L’Orealu podobno mislijo. Pred dnevi gledam čisto zadnji prispevek v Odmevih o podelitvi štipendij trem mladim raziskovalkam. Enoletne štipendije v višini 5000 evrov že šesto leto zapored razpisujejo  L’Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija. Letos so si štipendije s svojim raziskovalnim delom prislužile biokemičarka Nina Erčulj, biologinja Maja Pociecha in fizičarka Brigita Rožič.

Metina lista si kot L’Oreal želi več talentiranih znanstvenic z napeto kožo, urejenimi lasmi brez sivih narastkov in z naličenimi ustnicami. Znanstvenic, ki se jih zjutraj na hodniku ne ustrašiš, ko se po neprespani noči vračajo iz laboratorija, ampak imajo po kakšnem pomembnem odkritju na očeh brezhibno maskaro, podočnjake pa si skrijejo z novo Q10 kremo. Takšne znanstvenice imamo radi mi in L’Oreal. Da dobro izgledajo, če pa so še pametne povrhu, pa nič ne škodi. Še ena teorija je možna, da je L’Oreal podpornik štipendij ženskam, ki prav gotovo niso redne bralke Glamourja in Elle. Morda je za to marketinško podporo skrivni načrt, da se gospe s tako vrhunskim genskim materialom napravi še bolj očarljive in na ta način poskrbi, da se ne bi samo z znanostjo pečale, ampak tudi z moškimi in tako malo trosile svoj dragoceni genski material naokoli. Možno pa je tudi to, da je imel nekoč nek znanstvenik neprivlačno sodelavko in veze pri L’Orealu ter je slednje našuntal, da je treba nekaj storiti.

Kakorkoli že, meni je v bistvu vseeno, kaj žene L’Oreal v ta projekt, čeprav se mi kar zdi, da za vsemi temi kremami sloni huda znanost, ker meni so svoj čas delale čudeže, zdaj pa je mati narava rekla, da je dosti afnanja, in da je starost treba spoštovati. Je pa res, da bi bila osupla kot kakšna Marie Curie po odkritju radija, če bi videla, da Gillette podeljuje nagrade mladim, nadarjenim znastvenikom. Nekako se nespodobno sliši.

Naj ob koncu poudarim, da Metina lista podpira tovrstne štipendije mladim znanstvenicam in podpira enakost spolov v znanosti in raziskovanju. Verjamemo, da je podpora znanstvenic še zlasti pomembna v času gospodarske krize, ko svet potrebuje znanost bolj kot kdajkoli prej. Zato pohvala tako Unescu kot L’Orealu, da sta podprla ta projekt.

Pa še to, pred leti sem v Washingtonu spoznala zelo zanimivo slovensko znanstvenico, ki je bila na postdoktorskem študiju na American University. Dr. Maja Zagmajster  – strokovnjakinja za živali, ki živijo v podzemnih jamah. Maja je prva Slovenka, ki je dobitnica prestižne mednarodne štipendije Unesco-L’Oreal Za ženske v znanosti v vrednosti 40.000$, namenjene znanstvenicam na doktorskem ali postdoktorskem študiju na področju naravoslovnih znanosti, in bodo svoje raziskovalno delo opravljale v tujini.

Brez L’Oreala jaz tako ne bi spoznala Maje in Maja ne bi preplezala toliko teh jam in pretipala toliko teh netopirjev po znamenitem ameriškem podzemlju. In vmes pisala in pisala….

Miriam Možgan

 

0 replies on “Kaj ti bo doktorat, če nimaš maskare”