Kako bi spremenil/a svet, če bi lahko? (3. del)

jure knez
Dr. Jure Knez, solastnik podjetja Dewesoft d.o.o. (foto via gzs.si)

Jure Knez, CTO v podjetju Dewesoft

Majhnost posameznika v primerjavi s svetovno populacijo ni izgovor za pasivnost. Že vprašanje je zastavljeno narobe. Vsak človek se mora potruditi po svojih najboljših močeh pomagati in soustvarjati boljši svet. Naše zmožnosti so v tem trenutku omejene na ustvarjanje instrumentov, ki zagotovo pomagajo razvijati boljše avtomobile, vozila, stroje in naprave. Ti izdelki dajejo kruh okrog sto družinam v Sloveniji in svetu vključno s prodajno mrežo. Poleg tega pa vedno poskušamo pomagati lokalnim humanitarnim, kulturnim in športnim organizacijam. Ni veliko, nekaj pa vseeno je.

Matevž Luzar (foto: osebni arhiv)

Matevž Luzar, režiser in scenarist

Na to vprašanje bi pravilno znala odgovoriti samo Miss sveta, ki si želi mir na svetu in ponudi rešitev za lakoto sveta. Samo en človek ne more spremeniti sveta. En človek je lahko samo iskra, ki zaneti požar in potem upa, da se bo požar razširil.

Ni važno ali si iskra ali del požara, važno je, da razmišljaš drugače. Važno je, da nikoli ne postaneš del črede ovac. Razmišljaj s svojo glavo. Stran od ustaljenih norm.

Ana Seliškar
Ana Seliškar (foto: Stane Jeršič)

Ana Seliškar, vodja Centra za informatiko v MOL

Spremeniti svet, ki danes ne neha govoriti? Ah, ko bi se dalo svet utišati toliko, da bi se slišale misli! Preveč časa, preveč energije gre v mlatenje prazne slame in v delo, namenjeno samemu sebi. Kako bolje bi živeli, če bi delali samo stvari, ki so vredne, da se jih naredi.

Nina Hudej
Nina Hudej (foto: osebni arhiv)

Nina Hudej, djka in producentka

No..če bi lahko…bi najprej poskrbela za enakomerno in pravično razporeditev svetovnega bogastva, nato pa bi ustvarila najnaprednejši globalni izobraževalni sistem, v katerega bi bili vključeni vsi prebivalci sveta od rojstva dalje.

Niko Klanšek
Niko Klanšek (foto: osebni arhiv)

Niko Klanšek, ustanovitelj FlyKly in SportBoard

Cilj projekta FlyKly je v povezovanju skupnosti, mesta želimo narediti bolj prijazna ljudem, potovanje pa bolj prijetno. Z družbenim omrežjem za športnike SportBoard pa želimo spodbuditi, ustvariti in ponuditi dostop do športa vsem, ki bi to želeli.

 

Jure KnezMatevž LuzarAna SeliškarNina Hudej in Niko Klanšek so svoja razmišljanja o tem – Kako bi spremenili svet, če bi lahko – delili v okviru serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. 1. del odgovorov je zbranih natej povezavi, 2. del pa na tej.

 

Značke
,
0 replies on “Kako bi spremenil/a svet, če bi lahko? (3. del)”