Kako se preživeti s polži

polž
(foto: Raphael Quinet via Flickr)
polž
(foto: Raphael Quinet via Flickr)

(Recepti so prepisani po polžje, oglasna sporočila pa preslikana iz knjige Magdalena Pleiweis: Slovenska kuharica. Šesti natis, ki ga je izpopolnila in predelala S. M. Felicita Kalinšek, šolska sestra in učiteljica na “Gospodinjski šoli”. V Ljubljani, 1912.)

Polževa juha

Kuhaj v slani vodi kakih 35 polžev deset minut, potegni jih z vilicami iz hišic, odreži glavo in zadnji del, operi jih v topli vodi, zribaj s soljo; nato jih operi še enkrat v topli vodi in jih zreži nadrobno s čebulo in peteršiljem vred. V kozico deni 2 žlici presnega masla in 3 žlice moke; ko zarumeni, prideni polže, mešaj in zalij z zelenjavno juho ter jo pusti vreti še četrt ure. Daj jo potem z na kocke zrezanimi in v presnem maslu praženimi žemljami na mizo.

Polži s hrenom

Kuhaj še dobro zaprte in oprane polže v slani vodi eno uro. Potem jih odcedi in stresi v pogreto skledo. Skledo zavij v lično zložen prtič ter daj s kislim hrenom na mizo.

Polži s kislo repo

Skuhaj navadne domače polže, izlušči jih z nožem iz lupin, odreži glave in zadaj, kar je nečednega, ter jih zreži s krivim nožem. Potem segrej presnega masla, deni noter malo čebule in ribanega kruha. Ko zarumeni, prideni polže, zalij s postno juho, prideni drobno zrezanega peteršilja in česna. Potem jih daj s kislo repo na mizo.

Praženi polži

Skuhaj v slani vodi kakih 30 polžev. Še tople potegni iz lupine, odreži glave in kar je zadaj nesnažilnega. Potem deni v kozo malo presnega masla; ko se speni, prideni zrezanega peteršilja in osnažene polže, drobno sesekanega česna, potresi še drobtin in na vrh deni še malo presnega masla ali olja. Postavi jih v pečico, da se še malo prepražijo, ter jih daj potem s kislim ali praženim zeljem na mizo.

Polži v salati

Skuhaj in potegni polže iz hišic. Osnaži jih, prereži čez pol, deni na krožnik in potresi s soljo in poprom, oblik z oljem in kisom, naloži ob robu krožnika kosčke trdo kuhanih jajc, vmes pa kolesčke čebule, na čebulo pa na rezance zrezane sardele ali sardine ter daj z gorčico na mizo.

Polži nadevani

Izlušči iz hišic polže, osnaži jih in jim prideni malo česna in peteršilja ter jih nareži s krivim nožem prav drobno. Deni v kozo malo presnega masla in drobno zrezane čebule; ko zarumeni, daj noter žlico drobtin, zrezane polže, malo soli in popra. Lehko prideneš žlico kisle smetane in par drobno sesekanih sardel; v tem slučaju ni treba soliti. Napolni s to zmesjopolževe hišice, postavi v kozo zložene za malo časa v pečico ter jih zloži na krožnik. Ob robu nadevaj šopke rdeče redke, ali sveže, v olju ocvrte sardele ali rake ter daj z gorčico na mizo.

P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek), oktobra: Ekotako, spletni urbani vrtŠtorovke nekoliko drugače (Slavko Šerod), Galette s cigančicami (Zulejka Javeršek), Olive v kozarcu (Milena Vogrinc), Vsi drugačni, vsi kruha siti (alcessa). Hvala!

One reply on “Kako se preživeti s polži”
  1. says: Karmen

    Jst sem pa že upala, da bo kak dober nasvet kako se po naravni poti znebiti polžev (brez hiške), ko okupirajo hišo/vrt

Komentiranje je zaprto.