
(Recepti so prepisani po polžje, oglasna sporočila pa preslikana iz knjige Magdalena Pleiweis: Slovenska kuharica. Šesti natis, ki ga je izpopolnila in predelala S. M. Felicita Kalinšek, šolska sestra in učiteljica na “Gospodinjski šoli”. V Ljubljani, 1912.)
Polževa juha
Kuhaj v slani vodi kakih 35 polžev deset minut, potegni jih z vilicami iz hišic, odreži glavo in zadnji del, operi jih v topli vodi, zribaj s soljo; nato jih operi še enkrat v topli vodi in jih zreži nadrobno s čebulo in peteršiljem vred. V kozico deni 2 žlici presnega masla in 3 žlice moke; ko zarumeni, prideni polže, mešaj in zalij z zelenjavno juho ter jo pusti vreti še četrt ure. Daj jo potem z na kocke zrezanimi in v presnem maslu praženimi žemljami na mizo.
Polži s hrenom
Kuhaj še dobro zaprte in oprane polže v slani vodi eno uro. Potem jih odcedi in stresi v pogreto skledo. Skledo zavij v lično zložen prtič ter daj s kislim hrenom na mizo.
Polži s kislo repo
Skuhaj navadne domače polže, izlušči jih z nožem iz lupin, odreži glave in zadaj, kar je nečednega, ter jih zreži s krivim nožem. Potem segrej presnega masla, deni noter malo čebule in ribanega kruha. Ko zarumeni, prideni polže, zalij s postno juho, prideni drobno zrezanega peteršilja in česna. Potem jih daj s kislo repo na mizo.
Skuhaj v slani vodi kakih 30 polžev. Še tople potegni iz lupine, odreži glave in kar je zadaj nesnažilnega. Potem deni v kozo malo presnega masla; ko se speni, prideni zrezanega peteršilja in osnažene polže, drobno sesekanega česna, potresi še drobtin in na vrh deni še malo presnega masla ali olja. Postavi jih v pečico, da se še malo prepražijo, ter jih daj potem s kislim ali praženim zeljem na mizo.
Polži v salati
Skuhaj in potegni polže iz hišic. Osnaži jih, prereži čez pol, deni na krožnik in potresi s soljo in poprom, oblik z oljem in kisom, naloži ob robu krožnika kosčke trdo kuhanih jajc, vmes pa kolesčke čebule, na čebulo pa na rezance zrezane sardele ali sardine ter daj z gorčico na mizo.
Polži nadevani
Izlušči iz hišic polže, osnaži jih in jim prideni malo česna in peteršilja ter jih nareži s krivim nožem prav drobno. Deni v kozo malo presnega masla in drobno zrezane čebule; ko zarumeni, daj noter žlico drobtin, zrezane polže, malo soli in popra. Lehko prideneš žlico kisle smetane in par drobno sesekanih sardel; v tem slučaju ni treba soliti. Napolni s to zmesjopolževe hišice, postavi v kozo zložene za malo časa v pečico ter jih zloži na krožnik. Ob robu nadevaj šopke rdeče redke, ali sveže, v olju ocvrte sardele ali rake ter daj z gorčico na mizo.
P.S. Objava je del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!”. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Septembra smo objavili: Zacukana juhica (Karmen Mlinar), Sezona marel na kvadrat (Milena Vogrinc), Pečene karamelizirane hruške (Maja Žorga Dulmin), Jesensko pito iz lisičk (Špela Jereb Planinšek), oktobra: Ekotako, spletni urbani vrt, Štorovke nekoliko drugače (Slavko Šerod), Galette s cigančicami (Zulejka Javeršek), Olive v kozarcu (Milena Vogrinc), Vsi drugačni, vsi kruha siti (alcessa). Hvala!
Jst sem pa že upala, da bo kak dober nasvet kako se po naravni poti znebiti polžev (brez hiške), ko okupirajo hišo/vrt