Kako s(m)o Luko Mesca odkrili čez noč

Luka Mesec (foto via Združena levica Facebook)

O Luki Mescu se v zadnjih mesecih piše marsikaj: npr. da je čeden mlečnozobec, napiflan in intelektualno logoreksičen. Volili naj bi ga nostalgiki po socialističnih časih, brezposelni mladi ali pa predvsem (mlade) ženske in tiste, ki bi ga rade imele za zeta. Uspevalo naj bi mu prodajati ready-made uporništvo, kaviar različico levičarstva, meščanski anarhizem. Pa da ima lepo punco – ogledamo si ju lahko na na fotografijah med poljubljanjem. Mnogi mu očitajo, da prodaja meglo, da ima neresen, v veliki meri preplonkan (Syriza, Edvard Kardelj) in/ali povsem naiven program.

Mejnstrim mediji, z izjemo redkih resnejših političnih komentarjev, so Luko Mesca odkrili skoraj čez noč, natančneje med predvolilnim velikim finalnim soočenjem na POP tv-ju in presenetljivo uvrstitvijo v parlament. Prevladujoči ton komentarjev, še posebej prve dni po volitvah, je bil pokroviteljski, občasno naklonjen, pogosto ciničen; predvsem se je čutilo nelagodje in potreba, da bi ga čimprej umestili v kako znano osebnostno in politično kategorijo.

NOV OBRAZ?

Zadnja leta se je v Sloveniji in v mnogih drugih, podobnih državah, kjer so volilci utrujeni od neproduktivne, postane politike, uveljavil fenomen “novega obraza”, ki naj bi bil sam po sebi pomembna, včasih odločilna volilna prednost. V to kategorijo so mnogi uvrstili Luko Mesca. Med nas naj bi padel z neba, brez politične zgodovine in brez omembe vredne preteklosti – tudi in le zato je zaenkrat še »čist«. To, kombinirano z mladostjo in všečno podobo, naj bi razložilo njegov nepričakovan uspeh.

Morda. A to ni vse. Poglejmo še malo vstran in malo nazaj.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

Maja Hawlina
Maja Hawlina (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Maja Hawlina, psihologinja, ki se dvajset let ukvarja s komuniciranjem družbenih tem v javnem prostoru. Posebej jo zanimajo reči vsakdanjega življenja, dekonstrukcija ideologij in moč imaginacije. Zadnja leta ustvarja artivistične intervencije, ki spodbujajo ustvarjalne ugovore, participacijo, aktivno državljanstvo in ekonomijo daru. Na Twitterju jo najdete pod @majahawlina.

 

Zapisi Maje Hawlina na Metini listi:

Ženske za politiko, politika za vse

Zlomljene navade

Kdo se boji teorije?

Kaj bi vi storili?

 

0 replies on “Kako s(m)o Luko Mesca odkrili čez noč”