Ker dobro v srcu mislijo

Foto: Wolfgang Hasselmann via Unsplash.

Švedska univerza Goetheburg je pred dnevi objavila rezultate obsežne študije o stanju demokracije po svetu. V raziskavi je sodelovalo 3700 strokovnjakov in strokovnjakinj, analizirali so 202 državi, ugotovili pa 3 stvari: napredek, do katerega je prišlo po padcu berlinskega zidu, je takorekoč izničen, na svetu je vse več in več diktatur in vse več držav drsi v avtokracijo.

Med državami v vzhodni Evropi, kjer so zaznali občuten zaton demokracije, so: Belorusija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Srbija in Slovenija. V še bolj “krasni” družbi pa smo, ko izpostavljajo države sveta, ki v zadnjih treh letih najhitreje drsijo v avtokracijo: Afganistan, Slonokoščena obala, Tunizija, Mjanmar in Slovenija.

Če se vam zdi, da Slovenija res ne sodi v našteto družbo, bo treba na volitve. Potem zvoniti bo pač prepozno.

V okolju, ki je tako toksično in razdeljeno, kot je danes Slovenija, kjer so naši in so vaši, kjer naj bi opozicija predstavljala eksistencialno grožnjo, ko se ne zaupa in ne verjame nikomur več, namreč tisti, ki “dobro v srcu mislijo”, z izgovorom da “rešujejo narod”, grobo teptajo demokracijo, vladavino prava in človekove pravice.

Česa se avtokrati najprej lotevajo? Ker, seveda, dobro v srcu mislijo. Civilna družba, se je izkazalo, je ponavadi prva na udaru. Sledita vladna cenzura medijev ter obče nadlegovanje novinarjev in novinark. Slovenija danes je šolski primer tega. Kdor je zadnji dve leti živel v Sloveniji in njegove ali njene medijske diete ne sestavljajo zgolj režimska blebetala ruske sorte, tiste sorte, ki recimo brutalen Putinov napad na Ukrajino ljudstvu doma prodaja, kot da je Rusija tista, ki je napadena in da v Rusiji bombardirajo porodnišnice …, tisti in tista ve, da aktualna vlada civilne družbe žive ne prenese, ve, da so finančno skoraj izstradali STA, in s tesnobo gleda prevzem RTV-ja ter trganje kritičnih oddaj pri živem telesu. Da o pogromu, ki ga izvajajo koprive na družbenih omrežjih proti vsem, ki si drznejo kritizirati hrabrega vodjo, niti ne govorim. Nedvomno, ker dobro v srcu mislijo.

24. april je zadnja možnost, da se ustavi ta teror dobrega. Kot pravijo v kampanji Gremo volit, “globina gorja bo sicer višja od Triglava”.

 

Opomba: Zapis je bil izvorno objavljen v oddaji Studio City, 21. marca 2022, dostopen tudi na spletni strani MMC RTV SLO.

0 replies on “Ker dobro v srcu mislijo”