Knjige, ki jih nameravam to poletje prebrati: Slavko Jerič

Slavko Jerič (foto: osebni arhiv)
Slavko Jerič (foto: osebni arhiv)
Slavko Jerič (foto: osebni arhiv)

Avtor: Slavko Jerič, po izobrazbi matematik in psiholog, ki se je našel v novinarstvu, na MMC RTV Slovenija deluje kot športni novinar in kolumnist. Rad pogleda dober film, prebira poezijo in ima precej veselja do vesolja. Na Twitterju ga najdete pod @lavkeri

Seznam knjig, ki jih nameravam to poletje prebrati:

1. Paolo Giordano: Samotnost praštevil

Matematiki in fiziki vidijo svet drugače, prepletenega s številkami, v neki posebni urejenosti. Ker sem po izobrazbi matematik, še toliko raje v roke primem roman, ki je nastal v glavi naravoslovca.

2. Brian Greene: Tkanina vesolja

Neskončne niso le številke, ampak tudi vesolje. Prebral sem veliko poljudnoznanstvenih knjig o nastanku in razvoju vesolja, lepa priporočila pa sem dobil za to Greenovo uspešnico.

3. David Lagercrantz in Zlatan Ibrahimović: Jaz sem Zlatan Ibrahimović

Uspešni športniki radi poprimejo za pero in zapišejo svojo uspešno pot. Glede na izvrstne kritike in nagrade pa je la malo avtobiografij tako sočnih, udarnih in predstavljenih na tako zanimiv način, kot je to uspelo švedskemu nogometašu.

4. Dušan Rutar: Vzgoja za družino in vrednote (kako s pomočjo filmov bolje vzgajati otroke).

Filmi niso le prazna zabava, ampak tudi izhodišče za poglobljen razmislek.

5. Herve Tullet: Pritisni tukaj

Knjiga, ki navduši najmlajše bralce. Ali je priporočilo dobrega prijatelja upravičeno, pa bo pokazal le test v podobi prstov dveletnice.

 

V branje pa priporočam nekaj knjig, ki sem ji že prebral:

6. Nassim Nicholas Taleb: Črni labod

Fantastična knjiga, ki govori o tem, da je prihodnost nenapovedljiva, predvsem pa da ji vladajo naključja, ki jih avtor poimenuje črni labod. Knjigo sem leta 2011 prebral na hip, stranska posledica pa je bil eksperiment črni labod, ki se je ukvarjal z napovedovanjem izidov v angleški nogometni ligi.

7. Simon Singh: Knjiga šifer

Še en poljudnoznanstveni biser, ki se sprehodi po zgodovini časa, tokrat pa osrednjo vloga nameni šifriranju in razvoju le-tega skozi čas.

8. Jacques Prevert: Jacques Prevert

Zbirka najboljših pesmi priznanega francoskega poeta. Oziroma v njegovih besedah “Ptica ki prepeva v moji glavi / in ponavlja da te ljubim / in ponavlja da me ljubiš / s svojo lajno me že gnjavi / jutri zjutraj jo zadavim

9. Luke Rhinehart: Mož na kocki

Ena bolj zabavnih zadolžitev pri študiju (socialne) psihologije je bilo branje omenjene knjige. Življenje je običajno urejeno, ko pa vanj vnesemo naključja, dobimo povsem nov svet, pomešan z deviacijami in nenavadnimi spoznanji. Si kdo želi postati mož na kocki? Človek, ki živi po načelu naključja?

10. Eric Hill: Pikijeve zgodbice za kratek čas

Zbirka zgodbic o enem najbolj znanem risanem junaku, ki je malim otrokom zelo všeč.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška Saletinger.

 

Značke
,
0 replies on “Knjige, ki jih nameravam to poletje prebrati: Slavko Jerič”