Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom …

(foto via YouTube)

Medtem, ko smo spali, sta Bernie Sanders in HRC debatirala v Brooklynu. Lepo je letelo perje in lepo sta merila, komu seže dlje.

Bernie ve, da mu zmanjkuje časa v boju za nominacijo, HRC pa gre na živce, da mora aprila sploh še o čem debatirati.

Kakor stvari stojijo, njena zmaga sicer ni vprašljiva, nekaj res velikega bi se moralo zgoditi, da jo spodnese. Vseeno pa je bila debata takšna, kot bi bilo stanje izenačeno. Mene je bolj kot vsebina povedanega, ker eno in isto ponavljata že mesece, zanimalo spremljati, kako zares znervirana sta v tej fazi kampanje oba. HRC, ker predvolitev še ni konec, čeprav je to očitno pričakovala, BS pa, ker mu teče voda v grlo, čeprav ob vstopu v igro niti sanjal ni o tem, da bo prišel tako daleč.

Debata je bila slabi dve uri dolga, deveta med njima v tem ciklusu. Za primerjavo, Barack Obama in HRC sta jih imela leta 2008 kar 25.

https://www.youtube.com/watch?v=PmhCxepugg4

Ali je HRC kvalificirana za položaj predsednice ali ne? To, kar je pred dnevi precej nespametno izletelo Sandersu, tega so se lotili takoj ob štartu. Sandersovi ekipi je jasno, kakšno neumnost je naredil njihov kandidat in zakaj je bilo treba v naslednjih dneh iskati pot iz te godlje. Ker HRC švoh CV-ja pa res ne moreš očitati.

Lahko se ne strinjamo glede njenih politik, ampak, med nami, gospa, ki je bila 8 let Prva dama in to ne tiste sorte, ki zbira prtičke za večerje, ki je bila 8 let senatorka in 4 leta zunanja ministrica ZDA, ima pa za kakšno stran ali dve vseeno debelejši CV od Sandersa.

Na tnalu so bili tudi njeni plačani govori za Goldman Sachs. Dobro jo pritiskajo, naj vendarle objavi prepise tega, kar jim je povedala. Zgleda, da se kaj kmalu to vseeno ne bo zgodilo, s čimer samo priliva olje na ogenj tistih, ki ji očitajo podkuplivost. “Ziher nekej skriva.” BS, ko so ga vprašali, sicer ni znal našteti niti enega primera, s čimer bi ilustriral, kako so se njeni plačani govori prelili v njene glasove, poteze ali ukrepe, ki bi favorizirali plačnike.

Osebno menim, da bi lahko Goldman Sachsu za govore zaračunala še mnogo več. Takoj razložim, zakaj 🙂 . Leta 2013 je HRC dobila 675.000 $ za 3 govore Goldman Sachsu, torej 225.000 $ na govor. To so v svetu plačanih govorov sicer visoke številke, redki jih dosežejo, ampak nikakor ne brutalne.

Nekdanji zunanji minister ZDA Colin Powell na Blejskem strateškem forumu 2010 (foto via MZZ)
Nekdanji zunanji minister ZDA Colin Powell na Blejskem strateškem forumu 2010 (foto via MZZ)

Za primerjavo, ali veste, koliko je zasebnik plačal za nastop generala in nekdanjega ameriškega zunanjega ministra Colina Powella na Blejskem strateškem forumu? Več kot 100.000 $. Pa ni bil Powel leta 2010, ko je prišel v Slovenijo, noben faktor več in niti približno ne zvezdnik ranga Hillary Clinton.

Zanimivo se mi je zdelo, da se je ob robu debate o plačanih Goldman Sachs govorih Sanders skoraj malo pohvalil, kako je eden revnejših senatorjev. V ZDA to ni ravno praksa. OK, resda je večina njegovih kolegov in kolegic še kar bogatih. Vseeno pa ni to Slovenija, kjer se naši ponosno kažejo naokoli s 30 let starimi avti in lastništvom polovice 2-sobnega stanovanja nekje v Podpulfrci. Za nekatere demokrate in Sandersove privržence pa je to, če sodim po aplavzu, ki ga je dobil, očitno še kar afrodiziak. Sandersu je med debato uspelo nekaj zelo duhovitih izmenjav.

HRC je resda dobra na soočenjih, res je dobra, ampak njen “problem” je, da je “preveč” naštudirana in obremenjena z detajli, ki 99 % ljudi v kampanji zares ne zanimajo.

Njen tekmec to odlično nadomešča z, vsaj jaz jih tako vidim, bolj spontanimi in iskrenimi nastopi, bolj populističnimi sporočili, ki si jih ljudje lažje zapomnimo, predvsem pa zna biti duhovit. Humor pa vedno pali, če ga znaš dobro umeščati v debato. Berniju to redno in zelo smooth uspeva. Anyhow, če se lotite ogleda debate, ne boste izvedeli ravno kaj novega, česar nista rekla že xy-krat na teme, kot so minimalna plača, banke, pravica do nošenja orožja, fracking, nacionalna varnost, Libija, Izrael vs Palestina, zdravstvo …

BS je v svojem nastopu bolj nagovarjal državo, HRC pa je govorila Njujorčanom. Konkretnejši aplavz občinstva je na koncu dobil Sanders, tudi publika je bila med debato precej njegova. Kmalu bomo videli, čigava taktika se je bolj obnesla. V torek, 19. aprila, so predvolitve v New Yorku. Vse ankete ta trenutek (za zadnje podatke klikni na grafiko) kažejo, da HRC vodi za vsaj 10 odstotnih točk. 538 ji na tej podlagi z 99 % verjetnostjo napoveduje gotovo zmago.

(Vir: RealClearPolitics)
(Vir: RealClearPolitics)

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Bo Wisconsin Trumpov Stalingrad? (o puščanju Trumpovega balona in odprti kuhni na odprti konvenciji)

– Marčevske ide – kdo so zmagovalci in poraženci boja za Belo hišo (komentar po drugem super torku, spreminjanje pravil in contested konvencija)

– Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga (komentar po Super torku in razlaga contested konvencije)

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 2: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 3: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

Opomba 4: Pregled televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 5: Natančen razpored predvolitev in seznam prijavljenih kandidatov.

0 replies on “Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom …”