Ko še krave dajo manj mleka

(foto: Pixel-Sepp via Pixabay)

Pred desetimi leti, kmalu po nastopu Janševe vlade, so na programskem svetu RTV Slovenija razpravljali o vsebinah, ki so “primerne” za javno televizijo (radio je bil zanje bolj postranski problem). Predstavniki desne politike ali svetovnega nazora so zahtevali spremembe. Dr. Hubert Požarnik je takrat zahteval, da mora TV Slovenija ukiniti vse rock in jazz oddaje, ker da je to neslovenska glasba, ki škodljivo vpliva na ljudi: “Raziskave so pokazale, da še krave dajo manj mleka, če morajo ob tem poslušati rock in jazz glasbo.”

Izjava, ki je bila indikativna za raven razprave na programskem svetu in za raven ljudi, ki v njem sedijo, se je takrat zdela idiotska, smešna, absurdna. Mnogi so zamahnili z roko. Toda čez nekaj mesecev na TV Slovenija ni bilo več nobene rock niti jazz oddaje – ne Aritmije, ne Rončela, ne Sobotne noči. Ničesar.

Te dni so na RTV Slovenija prekinili pogodbo Eriku Valenčiču, Helena Milinkovič ne bo več voditeljica Globusa, Jelena Aščić ni več voditeljica Dnevnika. Nekateri vidijo v tem izolirane primere kadrovskih rošad ali odpuščanj, nič pomembnega. Mnogi drugi pa v tem vidijo znake začetka novih čistk, političnih in nacionalnih kadrovanj, zmanjševanja kritičnosti in neodvisnosti javne radiotelevizije, utiševanje točno določenih neodvisnejših glasov.

Občutek že videnega in neuspešnih opozoril, da RTV Slovenija drsi navzdol in navzdol, so obudili še ti naslovi starih komentarjev iz Sobotne priloge. Iz let 2002 ali iz 1996. Zvenijo znano.

tv

tv1

 

Dr. Marko Milosavljević (foto: osebni arhiv)
Dr. Marko Milosavljević (foto: osebni arhiv)

Avtor: dr. Marko Milosavljevič, docent na Katedri za novinarstvo, Univerza v Ljubljani. Med drugim je bil predsednik strokovne komisije za pluralizacijo medijev pri Ministrstvu za kulturo, član Strateškega sveta za razvoj informacijske družbe ter član strokovne skupine za pripravo predloga Zakona o medijih ter Zakona o RTV Slovenija (2009-10). Redno sodeluje z London School of Economics, UNESCO, različnimi evropskimi institucijami, European Journalism Centre iz Maastrichta, Hans Bredow Institute iz Hamburga, družbama Bertelsmann in Axel Springer, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe iz Varšave.

 

Opomba: Zapis je bil izvorno objavljen na avtorjevi Facebook strani.

 

Dodatno branje:

– O vplivu nacionalke na mlečno industrijo, zapis dr. Borisa Vezjaka na blogu In media res

 

0 replies on “Ko še krave dajo manj mleka”