Pred tremi leti, ko so se začeli krajšati dnevi, ko me vrt ni več potreboval, mraz je trkal na vrata, in ko je v domu prijetno, če zadiši po domačih sladicah, sem začela raziskovati razne recepte za drobno pecivo. Tako sem vsak vikend spekla po več vrst piškotov, po najdenih receptih, lastnih popravkih, nekaj pa sem jih tudi sama ustvarila. Vse te sladkarije je bilo potrebno do naslednjega vikenda tudi pojesti in odjemalce sem našla v sinovih prijateljih, sosedih, sodelavcih, pa še kakšni neznanci so bili vmes. In tako sem v dveh zimah napekla 106 različnih vrst piškotov, seveda sem najboljše tudi večkrat ponovila.
Zadnja leta so nas zasvojili kukiji, so hitro narejeni, vedno uspejo in dobri so.

Sestavine
Testo:
- 120 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1 vanilij sladkor
- 1 žlička ruma
- 130 g moke
- 100 g kokosove moke
- ½ žličke sode ali 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 200 g temne čokolade
Priprava
Maslo in oba sladkorja kremasto stepemo. Primešamo jajce in vanilijo. Dodamo še moko, sodo in sol in na hitro zmešamo. Na koncu vmešamo kokos in koščke čokolade. Z dvema žlicama ali kar z rokami oblikujemo kupčke testa, ki jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Med kupčki testa naj bo vsaj 4 cm prostora. Pečemo 15 minut na 180˚C. Pečene kukije pustimo, da se ohladijo na pekaču, nato jih zapremo v neprodušno posodo.
Helena Kambič Krže
P.S. Recept za Kokosove kukije s čokolado najdete v knjigi Najboljše drobno pecivo, ki vam jo ga. Helena prijazno podarja ob praznikih. Dober tek!