Komunalčevih 6: Danijel Mihelj

Danijel Mihelj (foto: osebni arhiv)
Danijel Mihelj (foto: osebni arhiv)
Danijel Mihelj (foto: osebni arhiv)

Avtor: Danijel Mihelj, obramboslovec in komunalec, oboje tudi v prostem času. Na spletu domuje tu, na Twitterju pa ga najdete pod @komunalc.

Poddaje, kot naj bi se jim reklo, oziroma podcasti me dolgo časa niso pritegnili. Vsaj ne tako močno kot v zadnjem letu. Zadeva je pravpraprav čudna, ker obožujem skoraj vse povezano z gadgeti, interneti in podobnim. Nato se je na moj Twitter prikradel Apparatus, ki se je hitro pretočil na telefon in tako se je začelo. Najprej sem podcaste poslušal samo občasno, kmalu pa sem ugotovil, da jih je veliko in da jih želim veliko slišati, zato sem se bil prisiljen zorganizirati. Predvsem čas na poti do službe in nazaj je trenutno razpet med poslušanjem podcastov in radia. In priznati moram, da podcasti močno prevladujejo. Spisek podcastov, ki jih trenutno poslušam oziroma se jih trudim poslušati, se daljša in je trenutno takšen:

1. Apparatus je prva ljubezen in očitno brez njega še nekaj časa ne bo šlo. Občasno me sicer moti Anžetov smeh, ampak teme, gostje in pogovori so še vedno tako dobri, da ne morem nehati. Legitimni člani družbe, kot jih poimenuje Anže, povedo nekaj o svojem delu in življenju. Tudi o tistem delu, ki si ga predstavljam bolj idealno kot v resnici je. Super izbira gostov in predvsem odlično izpeljan pogovor, ki te ves čas drži v napetosti.

2. Metin čaj ima sicer šele 10 oddaj, toda prav vse se splača večkrat poslušati. Všečni dialogi, občasno tudi trialogi, ko se voditeljici Nataši Briški pridruži še Aljaž Pengov Bitenc. Voditelja z gosti predstavita drugačen in tudi insajderski pogled na stvari, ki so nam včasih kar blizu.

3. Frekvenca X je poljudna oddaja o znanosti. Iz prve roke izvemo, s kakšnimi raziskavami se trenutno ukvarjajo znanstveniki. Najboljše pri oddaji je, da znanstveniki svoje delo in odkritja predstavijo povprečnemu poslušalcu prijazno. Komur samo poslušanje ni dovolj, lahko pomaga pri prevajanju in tako soustvarja oddajo. Samo @praprotnix je potrebno poslediti na Twitterju.

Screen shot 2014-02-12 at 8.18.27 AMmetincajScreen shot 2014-01-16 at 8.35.42 PM

4. O oddaji Tvit na i ni veliko za napisati. Ne zato, ker ni dobra, ampak zato, ker jo večina pozna. Nekateri radi slišimo/slišijo svoje tvite v interpretaciji Lidije Hartman, drugim postreže s tviti, ki jih zamudijo ali spregledajo. Tedenski pregled dogajanja na sceni, začinjen z ravno pravo mero humorja.

5. Na tem mestu samo zato, ker se res potrudim, da jih ujamem v živo. Seveda gre za Zapise iz močvirja. Še en pregled tedna, ki nas nasmeji, okrca in postavi ogledalo. Na listi podcastov zato, ker se jih splača poslušati tudi v nedeljo ob jutranji kavi, ko je glava bolj umirjena.

6. Stuff you should know za vse ljubitelje oddaj v stilu MythBusters. Nekateri so totalno bizarni, drugi pritegnejo, ker si prepričan, da je odgovor čisto logičen, skozi podcast po ugotoviš, da temu ni tako. Odlična sprostitev na poti iz službe, ki preklopi možgane.

Screen shot 2014-02-12 at 8.30.17 AMScreen shot 2014-02-12 at 8.33.13 AMScreen shot 2013-12-04 at 6.53.23 PM

Tole je trenutno nujnih Komunalčevih šest. Ostalih nekaj bo samo omenjenih, ker jih ujamem v živo ali pa preprosto ne utegnem posušati. Mogoče sem se celo podzavestno toliko časa upiral poslušanju podcastov, ker je nekje v možganih divje utripala lučka in opozarjala, da ne bo šlo vsega stlačit v urnik. Trenutno na listi čakajo vsaj še Glave, Bitni pogovori in Pivotiranje, poleg kar nekaj oddaj Vala 202, ki jih poskušam ujeti v živo. V primeru, da se bo količina odličnih slovenskih (tudi tujih) podcastov tako hitro povečevala, se bom resnično začel z vlakom voziti v službi, da bom lahko vse preposlušal.

 

Privoščite si tudi:

Poleti goji buče, pozimi dela kimči, vmes pa rad posluša podcaste: dr. Roman Jerala (januar 2014)

Gospodinjski podcasti: Barbara Nemec (december 2013)

 

0 replies on “Komunalčevih 6: Danijel Mihelj”